Fonnefeesten 2019: de saus over de paardenworst

Voorbeschouwing

Fonnefeesten 2019: de saus over de paardenworst

Vanaf vrijdag 2 augustus is Lokeren tien dagen in de ban van de feestweek. Naast de Lokerse Feesten op de grote Kaai is er ook het gratis alternatief:de Fonnefeesten.

Fonnefeesten vinden plaats in het gezellige Josephine Charlotte-Park. Tussen de bomen in het park heerst dan opnieuw een gemoedelijke sfeer. En dat is alvast de voornaamste reden om het festival een bezoekje te brengen, als u op de Lokerse Feesten aanwezig bent. Op het programma staan bovendien best grote namen en Belgisch talent. We geven een overzicht van het aanbod.

Na de traditionele Nostalgie Classic party op vrijdag 2 augustus, maken we ons op voor enkele kleppers op zaterdag. Op zaterdag 3 augustus mag één van de meest veelbelovende bands die ons land rijk is de avond openen. The Girl Who Cried Wolf heeft ondertussen zijn stempel gedrukt op het alternatieve muziekgebeuren met een donker randje. Denk aan een kruisbestuiving van Portishead en Wovenhand en je komt in de buurt; een niet te missen Belgische klepper van formaat. Op diezelfde avond kunt u ook genieten van Eriksson Delcroix. Bjorn Eriksson, Nathalie Delcroix en hun vijfkoppige orkest zullen de weide onderdompelen in walmen boordevol melancholie waarop stilstaan onmogelijk is. Afsluiter van dienst is niemand minder dan Levellers. Deze legendarische folk- en indierockband timmert sinds 1988 aan de weg en hoeft feitelijk geen introductie meer. De band scoorde monsterhits, bracht klassiekers uit en is live nog steeds een bom energie die zorgt dat geen enkel dak erop blijft staan. Wie na deze wervelstorm nog energie over heeft, kan zich laven aan de beats en klanken van Discobar Galaxie. Succes tot de vroege uurtjes verzekert.

Terwijl op de Grote Kaai op zondag 4 augustus de metaldag heerst, gaan de deuren van Fonnefeesten al omstreeks 12u open voor o.m. Jo Lemaire. Aangezien het dansen van een polonaise dicht aanleunt bij het avondaanbod, raden we aan gewoon te blijven genieten van wat Fonnefeesten verder te bieden heeft: lekker aanstekelijke salsa van de Cubaanse topband Entalla (voorheen Doble Impacto). Zuiderse dansen krijgt u ook aangeboden door de uit Leuven afkomstige formatie Los Callejeros. Marie-Claire, Den Tandem of Den boemeltrein doen ergens een belletje rinkelen? Dat zijn dan ook allemaal songs van Stampen & Dagen. Nee, u hoeft de dansschoenen op zondag nog niet op te bergen. Want daarna is het de buurt aan Motown Supremacy, drie dames met soulvolle stem die muziek brengen van o.a. The Supremes, Martha Reeves and the Vandellas, Gladys Knight and the Pips, The Marvelettes, Stevie Wonder en Marvin Gaye.

Nog meer Belgisch schoons op maandag 5 augustus. The Black Mirrors, met tot de verbeelding sprekende frontvrouw Marcella Di Troia brengt een potje garage-/stonerrock met vleugen psychedelica uit de jaren zeventig. De band tekende ondertussen een contract bij het vermaarde Napalm Records en bracht in 2018 het sterke 'Look Into The Black Mirror', uit. Hideway is een Vlaamse Bluesband die al dertig jaar aan de weg timmert. Afsluiter van de avond is levende legende Rick De Leeuw.

Fonnefeesten staan voor feestelijke stemmingen creëren waarop stilstaan onmogelijk is. Dat zal zeker het geval zijn op dinsdag 6 augustus met de knettergekke formatie The Heimatdamisch die, getooid in bretellen en lederhosen, zullen zorgen voor een knetterend feestje in het park. Omstreeks 19u opent het veelbelovende gezelschap Sundogs de deuren. Het betreft een nieuw project van Brent Buckler, Sander Cliquet, Vincent Lembregts en Marijn Geerts. Deze mannen leerden elkaar kennen ten tijde van Barefoot And The Shoes. BLOW 3.0 is een trio dat met tenorsax en drums ooit de Gentse feesten op stelten zetten. Nu moet ook Lokeren eraan geloven.

Op woensdag 7 augustus is er eerst de kindernamiddag. In de avond mogen de gitaren knallen op de fonnefeesten. The Swampboys zorgen al ruimschoots tien jaar met een mix van Blues en rockabilly voor een wervelend dansfeest. Maar kom gerust wat vroeger, want omstreeks 17u speelt The N.O. Train Jazzband ten dans. Camel's Drop dompelt je onder in een ska-/reggae-atmosfeer. Afsluiter van dienst Bizkit Park omschrijven als een numetal-coverband is de band tekort doen. De heren overstijgen vaak het origineel. Op Alcatraz Metal Fest speelden ze Limp Bizkit gewoon van de kaart. Voor wie er nog niet genoeg van heeft, zal Sven Van Hees na middernacht de dansspieren aanspreken.

Donderdag 8 augustus wordt een bijzonde nostalgische avond voor de postpunk- en new wave-liefhebbers. Allez Allez sluit namelijk de avond af. Songs als Allez Allez, She’s Stirring Up, African Queen en Flesh & Blood zijn klassiekers die in menig geheugen staan gegrift. Ook Red Zebra is een band die in binnen- en buitenland hoge ogen gooide. De band bewees vorig jaar op Sinners Day nog niets van de energie kwijt te zijn. Starten doen we met Der Klinke, uitgegroeid tot een bekende naam binnen new wave-middens. Culthit The Doll is één van de vele songs die bij elke liefhebber van het genre sowieso een belletje zal doen rinkelen. Sam Claeys treedt trouwens twee keer aan op de fonnefeesten: bij Der Klinke, maar eveneens met Red zebra. Om af te sluiten is er op donderdag een New Wave Classix party.

Vrijdag 9 augustus staat er De Tijdloze Party op het programma en niemand minder dan 10cc sluit de avond af. Wie kent niet songs als Donna, I'm Not In Love of Dreadlock holiday? Omstreeks 19u maken The Calicos, die in 2018 Humo's Rock Rally wonnen, het podium reeds onveilig met een aanstekelijke mix van indierock en Americana. Nele Needs A Holiday is het all-female-project van singer-songwriter Nele Van den Broeck.  De Belgische dj/producer Vito Lucente, ook bekend als Junior Jack, mag de avond afsluiten door een rave te doen ontstaan in het park na middernacht.

De laatste avond van Lokerse Feesten is het over de koppen lopen voor het traditionele vuurwerk. Op 10 augustus sluit Fonnefeesten af met De Mens. De teksten van Angst, Nooit genoeg, Bemin Me Later en Maandag meebrullen is uiteraard een must. RAMAN zijn een bende jonge wolven die rock en blues perfect met elkaar verbinden. De Nederlandse formatie DeWolff stopt psychedelische rock uit de jaren zeventig in een nieuw kleedje, alsof de tijd is stil blijven staan. 

Voor meer informatie over Fonnefeesten verwijzen we graag door naar de website

28 juli 2019
Erik Van Damme