Florence And The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful

Achtergrond

 

 

Titel: ‘How Big, How Blue, How Beautiful’

Releasedatum: 1 Juni 2015

Producers: Markus Dravs, John Hill, Ester Dean

Gasten: Kid Harpoon, Will Gregory

Record Label: Island

Vorig album: ‘Ceremonials’ (2011)

 

 

 

 • Na de opnames van hun ‘MTV Unplugged’-album besloot Florence Welch om een sabbatjaar te nemen. Tijdens een interview met Zane Low bekende ze dat ze eigenlijk met een depressie te maken had: "I was still going out and going to events but something wasn't quite right, I was spiraling a bit. I wasn't making myself happy. I wasn't stable." Enkel muziek kon haar door deze depressie halen. Het maakt van dit nieuwe album één van de persoonlijkste werken die ze tot nog toe gemaakt heeft.
 • Welch heeft iets met de thema’s water en sterven. Op het nieuwe album verbood producer Markus Dravs Welch om deze thema’s opnieuw aan te kaarten. Het nieuwe album gaat vooral over het leren leven, en het houden van deze wereld zonder er te willen uit ontsnappen. Toch wist ze er nog één nummer in te krijgen dat iets met water te maken heeft, namelijk Ship To Wreck.
 •  Op het nieuwe album zitten opvallend veel blazers, een verdienste van Goldfrapp-lid Will Gregory. Samen met producer Markus Dravs wilde Welch een zo groot en vol mogelijk geluid produceren: “ I wanted to make something that was big but that had a gentleness to it, that had a warmth, that was rooted.” De blazers daarentegen zijn voor haar de perfecte representatie van hoe liefde aanvoelt: “An endless brass section that goes off into space. And it takes you with it. You're so up there. You want it just to pour out endlessly, and it's the most amazing feeling,"
 • Tijdens een interview met Billboard magazine bekende Welch dat ze in het verleden te kampen had met een alcoholprobleem. Omdat ze nogal verlegen is, zocht ze regelmatig haar antwoorden op de bodem van een fles. Ook voor haar optredens dronk ze zich regelmatig moed in. Maar die tijden lijken nu definitief voorbij, wist ze nog te vertellen.
 • In April, tijdens Coachella, brak Florence Welsh op het podium haar enkel. Ze ging blijkbaar iets te wild tekeer en moest afgevoerd worden. In een bericht op haar Facebookpagina zei ze behoorlijk teleurgesteld te zijn, en liet ze weten dat ze tijdens haar later geplande optredens noodgedwongen op de rem moet gaan staan. Enkele dagen later stond ze alweer op het podium op Coachella, al is staan een groot woord. Ze hoopt om terug fit te zijn voor Glastonbury. Voorlopig trekt ze haar plan en zingt ze vanop een kruk

Voorluisteren? (klik op de links)

 1. Ship To Wreck
 2. What Kind Of Man
 3. How Big How Blue How Beautiful
 4. Queen Of Peace
 5. Various Storms & Saints
 6. Delilah
 7. Long & Lost
 8. Caught
 9. Third Eye
 10. St Jude
 11. Mother

Voor Record Store Day had Florence ook een presentje in de vorm van de single As Far As I Could Get.

 

Live het album horen?

Florence And The Machine is de op één na meest gevraagde band op de Europese festivals deze zomer. Ze moeten enkele Muse laten voorgaan in die rangschikking. Wij Belgen kunnen haar bewonderen op Rock Werchter, en wel op donderdag 25 Juli.

27 mei 2015
Joris Roobroeck