Flo Morrissey

Achtergrond

Het is een beetje gênant om op onze leeftijd bewondering uit te spreken voor piepjonge zangeresjes, maar meisjes als Lorde en Soak en nu ook deze Flo Morrissey laten je gewoon geen keuze. Ze zijn gewoon te goed. 

Als je de amper twintigjarige Flo Morrissey voor het eerst hoort, besef je wat de vorige generatie ervoer toen ze voor het eerst Kate Bush hoorde met haar Army Dreamers. Het is alsof je een diepe hap frisse lucht inademt die je even duizelig maakt.

Meisjes als Morrissey herinneren je eraan hoe zelfs jonge twens al een volwassen blik op de wereld kunnen hebben. Ze schrijven songs zo vol van diepte en wijsheid dat ze een oude ziel in een jong lichaam lijken bloot te leggen. En oh ja, er zijn ook jongens die dat kunnen, zoals Tobias Jesso Jr. Niet toevallig stond Morrissey tijdens de voorbije Nuits Botanique in het voorprogramma van deze jongeman.

De songs van Morrisey zijn delicaat als Brugse kant, maar doordat ze doorweven zijn met prachtige arrangementen, blijken ze toch ook sterk. Morrissey weeft ze sinds haar veertiende. Eerst nam ze wat covers op zoals The Lord Bless You And Keep You die ze op Myspace, Vimeo en YouTube postte (ga niet kijken, dat oude materiaal is allemaal weg), maar ondertussen werkt ze aan een eerste album ‘Tomorrow Will Be Beautiful’.

Haar eerste single Pages Of Gold lijkt een beetje op een solosingle van een van de zusjes van First Aid Kit, mede door de zwierige strijkers en de tedere harp die het geheel een melancholische touch meegeven.

Op haar nieuwste single Show Me lijkt Morrissey nog meer de kaart van de klassieke Engelse folk à la Sandy Denny en Vashti Bunyan (met wie ze al samen speelde) te trekken. Haar oudere broer introduceerde haar dan ook in de wereld van Nick Drake.

Morrissey heeft ook nog zeven jongere broers en zussen waarmee ze opgroeide op het Engelse platteland. Met haar sproetjes, haar lange, steile haar en haar kledij versterkt ze het beeld van een jonge folkzangeres.

‘Tomorrow Will Be Beautiful’ ligt op 15 juni in de winkels en komt uit via Glassnote. De plaat zal tien nummers bevatten. Luister hier naar de eerste drie tracks.

31 mei 2015
Marc Alenus