Flashback 2006: videoclip van OK Go gaat viraal

Flashback

Tien jaar geleden ging de videoclip voor Here It Goes Again van de Amerikaanse rock groep OK Go viraal. De band bewees zo dat je geen fortuin moet uitgeven aan een goede videoclip; een grappige choreografie met een originele invalshoek is ook al voldoende om wereldfaam te vergaren. Ook al wordt Ok Go sindsdien tegen wil en dank bejubeld om de videoclips in plaats van om wat echt telt: de muziek.

Hoewel de band met de bescheiden hitsingle Get Over It al verschillende radiostations wisten te bereiken, kwam de grote doorbraak van Ok Go dankzij de single A Million Ways. Ook toen al zat hun videoclip daar voor iets tussen. In navolging van de videoclip voor C C C Cinnamon Lips, besloot de groep in de tuin van zanger Damian Kulash een ingestudeerd dansje ten beste te brengen, in elkaar gestoken door de zus van Kulash, die danschoreografe is. In het dansje zaten elementen van de film ‘The Matrix’ verwerkt, net als ideeën die ze wisten te sprokkelen bij de Rhythm Nation-clip van Janet Jackson. De clip, waar vier rockslungels bewezen dat je helemaal niet Michael Jackson moet heten om te kunnen dansen, werd een instant succes. Het clipje werd meer dan negen miljoen keer gedownload, in deze huidige streamingstijden een record dat vast niet meer verbroken zal worden.

Terwijl het Million Ways-dansje op allerlei schoolfeesten en trouwpartijen nagespeeld werd – kijk er gerust Youtube even op na - stonden de leden van Ok Go voor een dilemma. Enerzijds legde het nummer hen geen windeieren, anderzijds werd het nummer zelf nauwelijks opgepikt door radiostations. Toch besloten ze om een bizar idee, dat al enkele maanden door hun hoofd spookte, tot uitvoering te brengen voor hun nieuwe single Here It Goes Again.

De bandleden huurden acht loopbanden en besloten, onder leiding van Kulachs zus, synchroon op de banden te springen, shufflen, moonwalken en ronddraaien. Tijdens de vier dagen die ze nodig hadden om te oefenen, gebeurden er verschillende lichte ongevallen. Vooral de “ice-skating”-move bleek een moeilijke opgave. Maar ondanks alle blauwe plekken en verdraaide enkels, slaagden de vier bandleden erin de clip in één take op te nemen, nadat ze zeventien keer opnieuw hadden geprobeerd.

Zanger Kulach zelf had echter moeite met de knoop door te hakken. De enige versie van de clip stond bijna een jaar op zijn harde schijf, zonder dat er wat mee gebeurde. Dankzij het succes van A Million Ways wist hij dat, eenmaal de clip online verscheen, de band voorgoed bekend zou worden als “de dansers” in plaats van "de muzikanten". Maar het resultaat was zo grappig dat de andere bandleden hem dwongen om het ding op Youtube te zwieren. Het succes bleef niet lang uit.

Op dertig juli 2006 verscheen de clip online. Het filmpje werd meer dan vijftig miljoen keer bekeken, toen een record voor het pas opkomende Youtube medium. Als de legende klopt dat Youtube per miljoen views vijfduizend dollar doorstort, is de rekening snel gemaakt. In 2009 werd de clip op het persoonlijke profiel van Ok Go weggehaald en terug online gezet door hun label. Daarna kwamen meer dan tweeëndertig miljoen kijkers nogmaals op het clipje terecht. Een kleine goudmijn, al moest het echte werk dan nog komen.

Ok Go kreeg voor de videoclip een Grammy, een Youtube Video Award en een MTV Award voor beste videoclip. Ze mochten het kunstje dunnetjes overdoen tijdens talrijke tv- en talkshows. Zelfs tijdens de MTV awards werden er acht loopbanden op het podium geduwd. En ook de animatieserie The Simpsons gooiden een pluim in hun richting door de choreografie na te doen tijdens een aflevering. Ok Go ging op wereldtournee en besloot zich volledig te richten op het maken van originele videoclips.

Met steeds meer budget tot hun beschikking werd de inspiratie nog meer getriggerd. Een ondertussen vaste regel in hun clips is dat het hele filmpje in één take moet worden opgenomen. Zo hebben ze voor de clip van White Knuckles gebruik gemaakt van een horde asielhonden en tartten ze begin dit jaar nog de wetten van de zwaartekracht voor hun clip van Upside Down, Inside Out.

Ok Go: de band met de beste videoclips. De best wel aardige muziek krijgen we er zomaar bij.

2 augustus 2016
Joris Roobroeck