Flashback 2006: George Michael wordt zwaar onder invloed van achter het stuur gehaald

Flashback

“Het was mijn eigen stomme schuld”. Zondagochtend, 26 februari 2006 kreeg de Londense politie een oproep binnen van een opmerkzame burger. Die had dicht bij Hyde Park een man uitgeteld en levenloos achter het stuur zien zitten. Het bleek om zanger George Michael te gaan, in een depressie gesukkeld na heel wat persoonlijke tegenslagen. Het zou niet het laatste feit zijn waarmee George Michael negatief in het nieuws kwam tien jaar geleden.

George Michael, in het rijksregister beter bekend als Georgios Kyriacos Panagiotou, is één van de succesvolste Britse zangers uit de jaren tachtig en negentig. Naast het winnen van twee Grammy's en het succes met de popgroep Wham, zou hij wel eens de meest gespeelde artiest op de Britse radio kunnen zijn. Maar zoals wel vaker, heeft wereldwijde faam altijd een keerzijde. Bij Michael bleek dat een kant te zijn, besmeurd met frustraties, tegenslag en zelfbeklag.

Michael deed in het begin van zijn carrière altijd al geheimzinnig over zijn seksuele geaardheid. Deels om de dromen van jonge tienermeisjes niet aan diggelen te slaan, deels omdat dit uiteindelijk niemand wat aangaat. Maar in 1998 werd zijn geheim bruusk aan het publiek bekendgemaakt wanneer hij gearresteerd werd voor handtastelijkheden in een openbaar toilet in Beverly Hills. Daar had hij de fout gemaakt een undercover agent te betasten, al beweerde Michael altijd dat de agent hem op slinkse wijze in de luren had gelegd.

Hij werd veroordeeld tot een boete van 810 dollar en kreeg tachtig uur taakstraf. Als protest maakte hij een clip bij het nummer Outside, lichtjes gebaseerd op het incident, waarbij de politie met man en macht op jacht gaat naar verliefde homo koppels. De agent in kwestie smeerde Michael een rechtszaak aan omdat hij naar eigen zeggen het politiekorps van Beverly Hills belachelijk maakte. Maar Michael zou wat dit betreft aan het langste eind trekken.

Het was een voorval, dat met veel plezier breed uitgesmeerd werd in de roddelpers. Michael kwam in het oog van een persstorm terecht en elke kleine misstap, die daarop volgde, werd dan ook uitvergroot tot wereldnieuws. Tot Michael uiteindelijk brak onder de massale belangstelling voor zijn privéleven. Twee jaar later maakte Michael bekend dat hij ziek werd van de steeds aanhoudende druk en roem en besloot hij vervolgens om alle nummers, die nog van zijn hand zouden komen, gratis aan te bieden aan het publiek. Geld had hij toch al genoeg en wie zich toch geroepen voelde om een gift te doen in ruil voor zijn muziek, werd aangeraden dit door te storten naar een goed doel. Een gebaar dat zijn platenmaatschappij uiteraard maar matig kon appreciëren.

Maar het was op die noodlottige zondagmorgen dat de depressie van George Michael pas echt een gezicht kreeg. Hij werd opgepakt voor het bezit van “drugs uit de categorie c” - dat kon gaan van cannabis tot vloeibare LSD - en mocht een dagje brommen omdat hij niet geschikt werd verklaard voor het rijden met een voertuig. Later datzelfde jaar maakte hij iets soortgelijks mee toen hij opnieuw knock-out achter het stuur werd teruggevonden en wakker werd door gebonk op zijn ruit. Eenmaal wakker reed hij in paniek weg, waarbij hij drie auto’s en een paal ramde en daarbovenop vluchtmisdrijf pleegde. Nog wat later kreeg de politie een oproep van een auto, die voor een verkeersopstopping zorgde in het centrum van London. Aan het stuur zat opnieuw George Michael, weg van de wereld en in een diepe slaap verzonken achter het stuur.

George Michael plooide uiteindelijk ook nog een Range Rover samen, zou later ook nog onder invloed een winkelpand zijn binnengereden en werd verschillende keren betrapt op het bezit van crack en cannabis. Vijf jaar geleden raakte bekend dat Michael leed aan de longaandoening ARDS, waarvoor hij opgenomen werd in het ziekenhuis voor behandeling.

Deze week kwamen het Nieuwsblad en De Telegraaf met het bericht dat George Michael met zijn managementteam aan tafel zit om een comeback te plannen, waarbij er zelfs enkele festivaloptredens zouden aangedaan worden deze zomer.  Andere bronnen verkopen dit allemaal als nonsens en beweren dat George Michael zich na alle heisa van de afgelopen jaren nog zelden in het openbaar wil vertonen. Hoe dan ook blijft zijn verhaal een gekende kroniek van zovele bekende artiesten: rotgetalenteerd, maar kapot gemaakt door de alomgelezen praatjespers.

24 februari 2016
Joris Roobroeck