Flashback 2006: Eminem en Kim trouwen en scheiden in hetzelfde jaar

Flashback

Tien jaar geleden leek de saga tussen Eminem, de meest succesvolle, blanke rapper uit de hiphopgeschiedenis, en zijn muze Kim een eindpunt te bereiken. Het verhaal van één van de giftigste relaties van de afgelopen jaren leest als een thriller waar geweld, bedreigingen en een zelfmoordpoging de belangrijkste thema’s zijn.

Het was liefde op het eerste gezicht toen een dertienjarige Kimberly Anne Scott een twee jaar oudere jongen zag rappen bovenop de keukentafel van een gemeenschappelijke vriend. Zijn naam was Marshall Bruce Mathers III, hij verdiende de kost door een handje te helpen in een restaurant in Detroit en probeerde het te maken als rapper. Geen sinecure als je weet dat de hiphopwereld op dat ogenblik vooral uit zwarte rappers bestond. Maar Mathers had een droom en wilde die kost wat het kost waarmaken. Het was net die gedrevenheid waar Kim voor viel, maar ze had nooit kunnen denken dat hij over lijken zou gaan om zijn doel te bereiken. Ook het hare.

De twee gingen vrij snel samenwonen en Eminem bleef naarstig aan zijn carrière verder werken. Zo las hij in zijn vrije tijd woordenboeken om zijn woordenschat te verbeteren en ging hij heuse rapbattles aan die in allerlei kelders in Detroit gehouden werden. Na de komst van hun dochtertje Hailie stond Mathers echter op een keerpunt. Of hij zou zich volledig geven voor zijn job als restauranthulpje, of hij moest iets anders bedenken om zijn rapcarrière een boost te geven en definitief gelanceerd te worden. Hoe dan ook moest het geld binnenkomen, want hij wilde zijn dochtertje een betere toekomst geven dan wat hij van zijn verslaafde moeder had gekregen.

Zo werd Slim Shady geboren, een maniakaal alter ego dat zich overgaf aan verkrachting, drugs, moord en brandstichting. Terwijl hij zelf nog steeds spartelde om financieel het hoofd boven water te houden, kon hij via Slim Shady zijn opgekropte woede kwijt omtrent zijn situatie. Slim Shady was voor Eminem wat Makaveli was voor Tupac of The Thin White Duke voor David Bowie. Maar ook zijn relatie met Kim liep niet van een leien dakje. Door het tegenvallende rapsucces en de magere inkomsten nam ze hun dochter mee om in een éénpersoonsappartement te gaan wonen. Niet helemaal naar de zin van Mathers, die meer en meer in de rol van Slim Shady probeerde te vluchten.

Het was dan ook uit frustratie en onmacht dat Eminem het nummer 97 Bonnie & Clyde schreef; een uiterst gedetailleerd nummer over hoe Slim Shady met zijn dochter Hailie het lijk van Kim en haar fictieve nieuwe man en stiefzoon gaat dumpen in de zee. Ook de echte stem van Hailie werd gebruikt in het nummer zonder medeweten van haar moeder. Een zet die Kim allerminst kon appreciëren. Ondanks bedrog langs beide kanten van de relatie was het koppel nochtans pas terug samen, toen Mathers haar het nummer liet horen. Hij liet later in een interview weten dat Kim “bugged the fuck out” was toen ze het hoorde. Ze kreeg meer en meer moeite om Mathers en zijn Shady alter ego uit elkaar te houden. Of was het net Mathers zelf die zich te veel in de grijze zone bevond?

Eminem had echter met zijn ‘Slim Shady Lp’ een regelrecht kassasucces vast, niet alleen dankzij het 97 Bonnie & Clyde-verhaal, dat zonder schroom werd afgebeeld op de cover, maar vooral vanwege hits als My Name Is, Role Model en Guilty Conscience, waarin Shady mensen aanspoort tot diefstal, seks met minderjarigen en moord, zorgden ervoor dat het album wereldwijd meer dan negen miljoen keer over de toonbank ging. Een heuse horde fans dus, die zichzelf herkennen in de weinig aan de verbeelding over latende teksten van Eminem en allemaal één gemeenschappelijke vijand leken te hebben: de overspelige Kim.

Het succes steeg Eminem behoorlijk naar het hoofd, zeker nadat hij deel uitmaakte van de fameuze ‘Up In Smoke Tour’ samen met oa. Snoop Dogg en Dr. Dre. Kim voelde de bui al hangen en trachtte Eminem aan de ketting te leggen door in het huwelijk te treden in 1999. Maar vanaf dan ging het van kwaad naar erger. Kim zat vrijwel altijd alleen thuis terwijl Eminem tijdens talloze optredens de vrouwen als vliegen van zich af moest slaan. Ze zocht van pure eenzaamheid haar heil bij andere mannen tot ze door Mathers betrapt werd tijdens een innige kuspartij met een buitenwipper op de parking van een nachtclub. Hij reageerde furieus en bedreigde de twee met een geweer. Hij werd net voor de start van de ‘Up In Smoke Tour’ veroordeeld voor verboden wapenbezit, maar werd onder voorwaarden vrijgelaten. Hun huwelijk hield voorlopig stand, maar Eminem had nog een medogenloze wraakactie achter de hand.

Hoewel het nummer oorspronkelijk geschreven werd net na de release van ‘The Slim Shady LP’, werd Kim pas op het laatste nippertje aan het nieuwe album toegevoegd. Het nummer is een prequel van 97 Bonnie & Clyde, waarin Eminem de moord op zijn geliefde in geuren en - vooral - donkere kleuren beschrijft, alvorens hij haar lichaam dumpt. Zet de twee nummers na elkaar en je krijgt een horrorverhaal dat enkel uit de zieke geest van Eminem kan komen. Of moeten we Slim Shady zeggen?

Desalniettemin wordt het nieuwe album ‘The Marshall Mathers LP’ een zeer persoonlijke plaat, vrijwel los van Slim Shady, waarin hij onder meer de controverse rond zijn persoon bespreekt, de omgang met zijn fans en hedendaagse popsterren als Britney Spears en Christina Aguilera op de korrel neemt. Het album werd met prijzen overladen en werd het snelst verkopende album door een soloartiest in Amerika. Een record dat pas werd verbroken door Adele in 2015.

Terwijl Eminem zijn hoogdagen beleefde, probeerde Kim wat mee te grabbelen van het succes en het nummer Kim een plaats in haar leven te geven. Tijdens een show in Detroit in navolging van het ‘Marshall Mathers’ album, zou ze met haar familie naar zijn optreden gaan kijken op voorwaarde dat Eminem het nummer Kim uit de setlist zou halen. Eminem stemde toe, maar vond dat zijn uur van de wraak eindelijk gekomen was. Terwijl Kim op de eerste rij stond, werd Kim ingezet en werden er opblaasbare poppen in het volk gegooid die haar beeltenis moesten voorstellen. Het nummer werd luidkeels meegezongen en de poppen werden door een woeste menigte in stukken gereten. Tijdens een interview met 20/20 in 2007 zou ze het voorval als volgt beschrijven:  “Just watching everyone else just singing the words and laughing and, like, jumping around in, like, approval of… just, I couldn’t take it.”

Kim vluchtte weg, reed naar huis en sneed zich in de badkamer de polsen over. Ze overleefde de zelfmoordpoging, maar Eminem liet er geen gras over groeien. Hij liet de echtscheidingspapieren enkele dagen later aan haar deur afleveren. Zijn wraak was zoet geweest. Het koppel zou hun handtekening zetten op de scheidingspapieren in 2002, waarna Kim aan lager wal geraakte door zich te goed te doen aan aanzienlijke hoeveelheden drank en drugs. Een rechter besliste dat hun dochter Hailie beter af was bij haar vader, terwijl Kim zelf in rehab een gevecht aanging met haar demonen.

Vier jaar verstrijken, waarin vader en dochter dichter bij elkaar gekomen waren. Eminem worstelde ondertussen ongetwijfeld met schuldgevoelens. Dat was ook te horen in het nummer Cleaning Out My Closet op het album ‘The Eminem Show’, waarin hij in sarcasme verstopte verontschuldigingen aanbiedt aan Kim en zijn moeder. Kim werd in 2006 ontslagen uit rehab en viel prompt terug in de armen van haar eerste liefde. De twee konden, mede dankzij de onvoorwaardelijke liefde voor hun dochter, de geschillen aan de kant schuiven en beslisten voor een tweede maal het huwelijksbootje in te duiken. Een prachtig huwelijksfeest vond plaats in januari 2006, maar door een dispuut tussen Kim en de broer van Eminem lagen de echtscheidingspapieren alweer klaar in april 2006. En Kim had daar zo haar eigen verklaring voor: “I believe that Marshall has issues on how to express his love, and I don’t think he knows how to treat women because he wasn’t treated well by his mother.”

Het is duidelijk dat de problemen waar dit koppel door de jaren heen mee moest kampen, uiteindelijk geleid hebben tot één van de meest spraakmakende en innovatieve discografiën uit de hiphopgeschiedenis. Eminem mag dan misschien wel zeggen dat hij liever een baby laat geboren worden door zijn penisbuis dan nogmaals te trouwen met Kim, toch mag hij haar op zijn blote knieën bedanken. Zonder Kim geen 97 Bonny & Clyde. Zonder Kim geen Grammy’s of wereldwijde carrière. Zonder Kim gewoonweg geen Slim Shady.

20 april 2016
Joris Roobroeck