Flashback 2000: Bloodhound Gang verovert de wereld met The Bad Touch

Flashback 2000: Bloodhound Gang verovert de wereld met The Bad Touch

Het is precies twintig jaar geleden dat The Bad Touch van Bloodhound Gang vijf weken lang onafgebroken bovenaan stond in de Vlaamse hitparade. Schoolfeesten werden ermee opgevrolijkt, mensen neurieden het mee op straat, maar niemand die doorhad waar de vieze gasten uit Pennsylvania het eigenlijk over hadden en waar ze in hemelsnaam vandaan kwamen. Wij kijken terug op een carrière van ruim twintig jaar schenen schoppen, in twintig schokkende weetjes. Of zoals frontman Jimmy Pop het zou zeggen: “Like my scrotum, here it is in a nutshell”.

 

 1. Jimmy Pop, de drijvende kracht achter de band, wist al op vroege leeftijd dat hij muziek wilde maken. Daarom mocht hij van zijn ouders op pianoles bij een man die overdag bijverdiende als verzorger in een bejaardentehuis. Zo gebeurde het dat Pop als jonge gast wekelijks zijn kunsten ten tonele mocht brengen in het bejaardentehuis zelf, om zo de oudjes wat op te vrolijken. In een interview met Rolling Stone beweerde Pop dat er tijdens zijn optredens ooit iemand een hartaanval kreeg. Maar wat nog het meest indruk op hem maakte, was het moment dat een quasi levenloze vrouw plots de kracht vond om tijdens zijn performance haar rolstoel te nemen en weg te rollen. Het verklaart waarom Jimmy Pop later zwarte humor en je-m’en-foutisme hoog in het vaandel zou dragen.
 2. Bloodhound Gang, in 1993 nog Bang Chamber 8, werd opgericht door Jimmy Pop Ali en Daddy Long Legs. Dankzij de brutale teksten en het ongemanierde gedrag bleek optredens regelen in openbare concertzalen een probleem. Daarom besloot Daddy Long Legs het heft in eigen handen te nemen en elk weekend een gratis optreden te geven in zijn appartement. Toen op een avond de vloer het begaf en de hele rimram naar beneden kwam, kregen ze een vaste stek in de bekende muziekclub CBGB’s in New York. Volgens Pop het vuilste kot waar hij ooit een voet binnen heeft gezet.

 1. Omdat het verhaal over de ingezakte vloer mythische proporties begon aan te nemen en ze met de eerste ep 'The Original Motion Picture Soundtrack To Hitler's Handicapped Helpers' voluit in de aanval gingen tegen alle skinheads die wekelijks amok maakten in CBGB’s, werden ze opgepikt door Columbia Records. Ook de debuutplaat werd voor Columbia opgenomen. ‘Use Your Fingers’ was een hiphopplaat vol leuke samples, waarin vooral Jimmy Pop zijn visitekaartje afgaf als rapper.
 2. Op ‘Use Your Fingers’ valt heel wat te beleven. De groep brengt een mengeling van Beastie Boy- stoerdoenerij, ziek-in-het-hoofd-stoner-humor en een vocabulaire, die ze opgepikt hadden door te veel MTV te kijken in de jaren tachtig. Vrouwen werden uitgelachen (You’re Pretty Whem I’m Drunk), minderheden belachelijk gemaakt (She Ain’t Got No Legs). Maar terwijl ze zo hard hun best deden om als debielen over te komen, kon men niet ontkennen aan het feit dat de eclectische keuze voor eightiessamples en beginnende rock-rap goed in het oor lag. Mama Say werd een bescheiden eerste hitje onder de schoolgaande Amerikaanse jeugd.

 1. Bloodhound Gang zou Bloodhound gang niet zijn zonder controverse. De naam ging globaal voor het eerst negatief over de tongen door Yellow Fever uit tweede plaat ‘One Fierce Beer Coaster’. Daarin laten ze zich nogal onvriendelijk uit over Aziatische mensen met regels zoals: “I blindfold her with dental floss” of “She said for all the tea in China me vagina no free”. Het nummer werd van de plaat geschrapt wegens te ongepast en overal waar Bloodhound Gang optrad, ging de Asian Community in opstand. Niet dat ze zich daar iets van aantrokken. Volgens Jimmy Pop ging het nummer over zijn blinde verliefdheid voor een Aziatisch meisje. En dat ondanks alle stigmatiserende vooroordelen die Amerika hem had ingepeperd. Wie doorheen de racistische praat kan kijken, ziet wellicht inderdaad een wondermooi liefdesnummer.
 2. Op diezelfde plaat staat ook Fire, Water, Burn, de eerste wereldwijde hit. Legendarisch voor ons Belgenlandje was het moment waarop Jimmy Pop tijdens Marktrock burgemeester Louis Tobback publiekelijk aan het kruis nagelde omdat de toegangstickets duurder waren geworden door zijn toedoen. “The mayor is a cunt. Just like George Bush. Let's hear it!'', waarop het volk uit volle borst: “Burn motherfucker, burn!”, begon te joelen. Met de verkiezingen voor de deur waren zelfs de hardnekkigste oppositieleden naar verluidt “lichtgeschokt”.

 1. Bloodhound gang maakte er een erezaak van de podiumact aan te passen naargelang de stad waar ze aanwezig waren. Tijdens Marktrock kwam Jimmy Pop bijvoorbeeld op in een OHL-truitje. Tijdens het optreden in de Vooruit in 2005 werden op het grote scherm achter hen verschillende bv’s op de korrel genomen. Margriet Hermans kreeg er van langs (“Margriet Hermans wappert met haar Michelinbanden”), en toen men vroeg wat het clublied is van Anderlecht, werd Lift Your Head Up High (And Blow Your Brains Out) ingezet.
 2. Maar er gebeurde heel wat meer op het podium dat eigenlijk het daglicht niet mocht zien. Het goorste was wellicht het moment in de set waarop Jimmy Pop Enjoy The Silence van Depeche Mode inzette, waarna bassist Evil Jared Hasselhof hem vanop een trapje onderpiste: de zogenaamde “golden shower act”. Deze fontein werd elke avond opnieuw keurig in de kijker gezet door een roadie die het tafereel met een zaklamp langs onderen belichtte.

 1. Behalve dan één avond in Kopenhagen, waar Hasselhof er niet in slaagde een straaltje uit zijn wurgslang te knijpen. Volgens verschillende geruchten besloot hij dan maar in zijn broek te kakken en zijn fecaliën onder de pet van Jimmy Pop te schuiven. Twintig seconden verder in de show begon iedereen door de penetrante geur over te geven, roadie met zaklamp incluis, waardoor ze het optreden moesten staken.

 1. Pis en kak, het blijft een constante in de carrière van Bloodhound Gang. Zo werden Hasselhof en Pop opgepakt tijdens de opnames van 'Viva La Bam'toen Hasselhof vanop een meters hoog gebouw in een bekertje probeerde te urineren terwijl Pop het vast hield. Jimmy Pop zou trouwens meermaals tevoorschijn komen in het programma. Zo draaide hij een tong met Bam Margera's nonkel Vito en gingen ze bowlen met vloeibare kaas in de schoenen.
 2. Dat er een hoek af is bij bassist Evil Jared Hasselhof is een understatement. Getuige en slachtoffer hiervan is ex-drummer Spanky G. Hij vervoegde de band in de beginjaren op zeer jonge leeftijd, maar vertrok in 1999 nadat hij herhaaldelijk belachelijk gemaakt werd. Officieel wilde hij terug gaan studeren, maar inside bronnen beweren dat hij het beu was dat Hasselhof meerdere malen per dag ongevraagd zijn vinger in zijn kont ramde. U mag geloven wat u wil, maar wie de documentaire 'One Fierce Beer Run' ooit zag, zal zeker zijn conclusies kunnen trekken. Hij hield het uiteindelijk vol tot na de grote doorbraak met ‘Hooray For Boobies’.
 3. Nog een uitgesproken slachtoffer van het pestgedrag van de band was de tourmanager van voorprogramma Electric Eel tijdens de Heafty Fine Tour. In die periode voerden clubs en concertzalen overal in Europa het rookverbod in, tot groot ongenoegen van de band. Zij maakten er dan ook een sport van om midden in de nummers abrupt te stoppen en naar buiten te gaan om er eentje op te steken. Om het publiek in de tussentijd te entertainen, werd de tourmanager in kwestie het podium opgeduwd, vastgetaped met Duct-tape aan een bureaustoel en werd het publiek opgezweept om bier en andere voorwerpen te gooien en op de man te fluimen tot groot jolijt van de band zelf bij terugkomst.  
 4. Dat de streken van Hasselhof het einde van de band inluidden, lag wellicht ook in de lijn van de verwachtingen. Tijdens een tour in Oekraïne vond hij er niets beters op om op de nationale vlag te pissen. Een dag later besliste hij om zijn kont af te vegen aan de Russische vlag. De band moest wegvluchten uit het gebied en werd op de luchthaven bekogeld met rotte eieren en tomaten. De visa werden ingetrokken en ze werden beschuldigd van hooliganisme. Sindsdien werd het moeilijk om Jimmy Pop en Hasselhof nog op eenzelfde lijn te krijgen.
 5. Mensen belachelijk maken, het zat in de aard van het Hasselhof-beestje. Tijdens het optreden in de Vooruit vond een toeschouwer het nodig om in het alom gekende apenpak ten tonele te verschijnen. Jimmy Pop sneerde dat mensen dit al niet meer deden sinds het ineenstuiken van de Twin Towers. Hasselhof daarentegen ging wederom een stap verder en vuurde het publiek aan om de man te bekogelen. Later in de show werd de man ook gevraagd op het podium te komen, waarbij Hasselhof hem dwong zijn geslachtsdelen te tonen. Kortom: een doorsnee avond aan de oevers van de Overpoort.

 1. Het apenpak met de grote oren werd uiteraard legendarisch dankzij de clip die bij The Bad Touch hoorde, de wereldwijde hit die Bloodhound Gang scoorde in 2000. De clip werd opgenomen in Parijs en liet weinig aan de verbeelding over. Opnieuw controverse, uiteraard: in de originele clip ranselden de bandleden enkele homo’s in elkaar met franse baguettes. Dit werd er onder druk van de goegemeente en de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation uitgeknipt. En terwijl ze dan toch bezig waren, knipten ze er ook maar het stuk uit waarin de bandleden met apenstront speelden wegens “onappetijtelijk”.
 2. Nog een leuke clip uit die periode was die voor The Inevitable Return Of The Great White Dope. De platenmaatschappij had vanwege het succes van The Bad Touch een hoop geld aan de kant gezet om deze te financieren. De mannen van Bloodhound Gang besloten om meer dan tachtig procent van dat budget te betalen aan Carmen Electra om de hoofdrol op zich te nemen. Money well spent, kan je zeggen. En met de regel “Thank the thinkers that think they thunk the thoughts that theorized”, was bij deze nogmaals het bewijs geleverd wat voor begenadigd filosoof Jimmy Pop werkelijk is.
 3. The Bad Touch stond op ‘Hooray For Boobies’, het bekendste, best verkochte en meest toegankelijke album. En Bloodhound Gang afschilderen als een “one hit wonder” zou de band al helemaal oneer aandoen. Along Comes Mary effende het pad voor The Bad Touch in de hitlijsten. En ook Ballad Of Chasey Lain – een ode aan hun favoriete pornoster – steeg tot plaats drie in de Vlaamse hitparade en kampeerde enkele weken op één in… Ijsland.

 1. Andere toppers uit de plaat zijn het geweldige A Lap Dance Is So Much Better When the Stripper Is Crying, hun persoonlijke parodie op Right Turn Clyde, de truckerSong van Red Sovine, waarin ze het refrein van Another Brick In The Wall op geheel eigen wijze parafraseren als: “All in all you're just another dick with no balls", Yummy Down On This, waarin ze de edele kunst van de fellatio onevenaarbaar omschrijven (kokhalzen incluis), en Take The Long Way Home met de tijdloze slagzin: “Life is an aimless drive that you take alone / Might as well enjoy the ride, take the long way home”. Wie nog een spreuk zocht om op de binnenkant van de arm te laten tatoeëren, kan bij deze stoppen met zoeken.
 2. Het laatste album, dat nog semi de moeite waard was om binnen te halen, was ‘Hefty Fine’ met hits als Foxtrot Uniform Charlie Kilo en Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss. Voor Ralph Wiggum sloot de band zich een week op om alle afleveringen van The Simpsons uit te kijken en alle quotes van Ralph op te schrijven. Daar werd dan een nummer rond gemaakt. Pennsylvania werd dan weer officieel ingediend bij de gelijknamige staat om er het nieuwe officiële “state anthem” van te maken. Vooralsnog heeft de band hier geen nieuws over ontvangen.
 3. Voor de cover van 'Hefty Fine' werd op zoek gegaan naar een volumineus, oorspronkelijk zelfs Afro-Amerikaans model. Kandidaten mochten een naaktfoto opsturen, waarop de band dan de keuze baseerde. Carlin Langley werd uiteindelijk de winnaar, omdat hij een foto inzond waarop hij een andere man oraal bevredigde. Gitarist Lupus Thunder vertelde in een later interview dat de band bij het zien van de foto stilzwijgend tot een unaniem akkoord was gekomen.
21 maart 2020
Joris Roobroeck