Flashback 1996: Jack en Meg White stappen in het huwelijksbootje

Flashback

Broer en zus? Neef en nicht? Of gewoon goede vrienden? Jack en Meg White, het duo achter The White Stripes, wisten genoeg mist te spuien in de pers omtrent hun onderlinge relatie. Maar volgens een uiteindelijk opgedoken huwelijkscertificaat was het duo wel degelijk man en vrouw. Precies twintig jaar geleden stapte één van de grootste powerkoppels uit de rockgeschiedenis in het huwelijksbootje.

Twee leden en geen bassist: gedurfd. Kinderlijk eenvoudig gedrum dat bij critici telkens weer op hoongelach onthaald werd, maar toch o zo doeltreffend. Uiterst gracieus gitaarspel met riffs die tot in voetbalstadions meegebruld werden. De mystiek rond de onderlinge relatie. Ja, The White Stripes waren wat in hun glorieperiode. Eén ding is zeker: door trouw te blijven aan de lo-fi en het bluesgerelateerde geluid hebben ze de garagerockscene eind jaren negentig eigenhandig terug leven ingeblazen. Een genre waar tot op de dag van vandaag menig bandje trouw aan zweert.

Zoals zoveel relaties was het nochtans door stom toeval dat de twee elkaar tegen het lijf liepen. Meg White werkte als barmedewerker in een hippe tent waar Jack White af en toe wat poëzie kwam voorlezen. De twee raakten aan de praat en vonden elkaar snel in pril liefdesgeluk. Op 21 september 1996 werden ze man en vrouw.

Jack White werkte als stoffeerder in een meubelwinkel, maar probeerde ook zijn creatief ei kwijt te raken in muziek. Toen hij op een dag Meg zonder enige muzikale achtergrond achter een drumstel plaatste, schrok hij ervan hoe hij geprikkeld werd door haar ongecompliceerde trommelwerk. Zodanig zelfs dat hij besloot een band te beginnen, enkel gericht op de drie pijlers waarop hij zijn ganse carrière zou bouwen: gitaar, drums en zang. Ofwel melodie, ritme en samenhang. Hij noemde het ook wel de “heilige drievuldigheid”.

The White Stripes vergaarden bij elk nieuw album een grotere aanhang. Van undergroundsterren in Detroit kregen ze nationaal succes tot ze uiteindelijk wereldwijd bekend werden met Elephant’ uit 2004. Maar toen was het koppel al vier jaar gescheiden. Toch bleven ze samen touren, terwijl ze zich tijdens interviews voordeden als broer en zus.

Het grote probleem bleek al snel de verlegenheid van Meg White zelf. Tijdens het touren kroop ze in haar eigen bubbel en sprak ze zelden. Het zou niet alleen de reden voor de breuk zijn tussen de twee, maar ook voor de uiteindelijke split van de band. Meg White kon het niet meer opbrengen om elke avond opnieuw een podium op te kruipen en kreeg last van faalangst. De officiële reden voor de split was dan ook de steeds terugkerende zenuwinzinkingen die Meg White kreeg.

Maar de twee bleven goed bevriend. Toen Jack White opnieuw trouwde met model Karen Elson, was Meg White getuige. En het huwelijk van Meg White met Jackson Smith – zoon van Pattie Smith – ging door in de achtertuin van Jacks huis. Hoewel de afgelopen jaren in verschillende interviews te merken was dat Jack en Meg het niet meer goed met elkaar konden vinden, blijft Jack White volhouden dat de twee elkaar altijd graag zullen zien. Een reünie zit er dan weer niet in. The White Stripes liggen in het verleden en het is tijd dat ook de fans verdergaan. Dat hebben Jack en Meg ook gedaan.

Heimwee naar The White Stripes? Dan heb je geluk, want vorige maand heeft Jack White een dubbelalbum uitgebracht met akoestische versies van zijn solowerk, werk van The Raconteurs en White Stripes-nummers. Beluister hieronder de nieuwste, wereldwijd uitgebrachte single van The White Stripes sinds 2008. Zonder de drums van Meg dan, wel te verstaan.

 

21 september 2016
Joris Roobroeck