Flashback 1996: Björk knokt met reporter in Bangkok

Flashback

Hoewel Björk er lief en vreedzaam uitziet, zit er toch een opvliegende tijger achter haar façade verstopt. Dat mocht een reporter aan de lijve ondervinden twintig jaar geleden in de luchthaven van Bangkok. Na een lange en enerverende vlucht, verloor Björk voor eeuwig haar onschuld en vloog ze voor het oog van tientallen camera’s een reporter in de haren. Wat was er in godsnaam toch met Björk aan de hand?

Eerst even de keiharde feiten zoals ze door verschillende aanwezige camera’s zijn opgenomen. Op de vooravond van haar ‘Post’-tour in Azië, landde Björk met crew en zoontje in de luchthaven van Bangkok. Een zichtbaar vermoeide Björk duwde een trolley voort, waar haar zoontje Sindri bovenop had plaatsgenomen. Op de schijnbaar onschuldige zin “Welcome to Bangkok” van reporter Julie Kaufman reageerde de IJslandse zangeres plotseling furieus en trok ze de reporter bij de haren. De twee vochtten een robbertje uit op de vloer, tot ze uit elkaar werden gehaald door Björks lichttechnicus. Björk werd onmiddellijk geëscorteerd naar haar tourbus. De paparazzi bleven verbouwereerd achter.

Björk besefte onmiddellijk wat ze had aangericht. Na aankomst in het hotel contacteerde ze de reporter per telefoon en werd het voorval met de mantel der liefde bedekt. Maar ondertussen was het kwaad al geschied: krantenkoppen als “Welcome to Bang-shock” of “Björk is losing her Icelandic cool” werden over de hele wereld gretig gelezen en ook het bijhorende filmpje was een dankbaar onderwerp voor journalen aller landen.

Één van de redenen voor de woedeaanval van Björk was ongetwijfeld de chaos, die heerste toen ze arriveerde in Bangkok. De zaal, waar Björk de volgende dag moest optreden, was helemaal afgebrand, waardoor haar Aziatische tourmanager in allerijl een zoektocht begon naar een andere plaats om het concert te laten doorgaan. Zo zou hij vergeten zijn extra manschappen in te huren om de paparazzi op afstand te houden in de aankomsthal en was de populaire Björk – die paparazzi als demonen beschouwt – een weerloze vogel voor de kat.

Verder zou ook de pers zich niet al te netjes hebben gedragen tijdens het voorval. Terwijl Björk alle vragen negeerde en iedereen doorverwees naar de persdag die de volgende dag zou plaatsvinden, richtten de reporters zich plots tot haar zoon Sindri. Vragen als “Hoe voelt het om de zoon te zijn van een gekke moeder?”, werden door de zangeres niet op gejuich onthaald. Uiteindelijk was de vriendelijke Kaufman gewoon de verkeerde vrouw op de verkeerde plaats.

Later zou blijken dat Björk ook te kampen had met een hardnekkige stalker. Ricardo Lopez was een ziekelijk man, die een obsessie had voor de zangeres en een dagboek van meer dan achthonderd pagina's bijhield waar hij zijn gevoelens voor Björk in uitschreef. Hij schreef haar ook talloze brieven, die in 1996 pas echt morbide werden. In september 1996 zou hij een bompakket opsturen naar de IJslandse, waarbij hij zijn plannen om haar te verminken uitvoerig besprak in een videoboodschap en zichzelf vervolgens met een geweer naar de eeuwige jachtvelden schoot. Nogal wiedes dat Björk op scherp stond die periode.

Maar laten we vooral onthouden dat Björk geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. In een interview met NME heeft ze niet zo lang geleden bekend dat haar emmer om de zeven jaar eens moet geleegd worden. Zo werd ze eens hardhandig uit een Belgische club verwijderd nadat ze zich agressief had gedragen tegenover een buitenwipper en heeft ze in 2008 een fotograaf de kleren van het lijf gerukt toen ze arriveerde op de luchthaven van Auckland.

En Julie Kaufman? Die heeft er, naast een vriendschap met Björk, ook een aardige cent weten uit te halen. Enkele maanden na het incident deed in Azië een reclamefilmpje de ronde waarin Kaufman de volgende gevleugelde woorden: “I get battered by pop stars all the time but I use this hairspray and it keeps my haire in place” sprak. Björk kon er gelukkig mee lachen.

26 april 2016
Joris Roobroeck