Flashback 1981: Wendy O. Williams wordt hardhandig gearresteerd

Flashback

Ze werd de moeder van de punkrock genoemd. En ook wel de “Queen Of Shock Rock”. Voor de rechtbank was haar naam gewoon Wendy Orlean Williams gebleven. Precies vijfendertig jaar geleden werd ze hardhandig gearresteerd tijdens een optreden van haar band The Plasmatics en stond de hele muziekwereld even in rep en roer.

Flashback 1981: Wendy O. Williams wordt hardhandig gearresteerd



Wendy O. Williams begon haar carrière als actrice in het zinnenprikkelende genre. De al iets oudere knarren kennen haar misschien van de kaskraker ‘Candy Goes To Hollywood’ (1979). Daar liet ze enkele monden openvallen – hopelijk niet te wijd – door tijdens een parodie op ‘The Gong Show’, pingpongballetjes vanuit haar vagina de set op te katapulteren. De meesten onder ons kennen haar wellicht als frontvrouw van The Plasmatics, een punkband in het leven geroepen door haar echtgenoot en manager Rod Swenson met als doel op een podium zoveel mogelijk taboes te doorbreken.

Hoe ze dat deden tartte alle verbeelding. Tijdens de nogal ongeremde liveshows werd materiaal opgeblazen, werden gitaren met een kettingzaag doorgesneden en was het geen verrassing dat Williams, voorzien van de nodige spandex, enkel in slagroom gedrenkt dan wel poedelnaakt, stond te zingen. De groep bouwde al snel een reputatie op in de underground van New York en Williams wordt vandaag nog steeds gezien als een cultfiguur. Zij waren het die de mohawk introduceerden, en zijn vandaag de dag nog steeds een invloed voor veel hedendaagse artiesten. Van het vuurwerk op een Rammstein-show tot de blote tieters van Miley Cyrus, allemaal hebben ze de mosterd bij Williams en haar bende gehaald.

Maar op 18 januari 1981 ging het goed fout.  Het politiekorps van Milwaukee besloot kennis te nemen van de nogal onzedelijke reputatie tijdens een optreden in The Palms Nightclub. Williams, druk in de weer met te bewijzen dat je een voorhamer best als masturbeermateriaal kon benutten, werd door duidelijk aangeslagen politiemensen hardhandig op de grond geworpen, geslagen en uiteindelijk gearresteerd. Ook manager Swenson deelde in de klappen, toen hij tussenbeide wilde komen. Williams beweerde achteraf dat ze nog betast werd door een agent, waardoor in de politiewagen weer een gevecht losbrak. Zowel Williams als Swenson hadden verschillende hechtingen in het gezicht nodig.

Williams werd voor de rechtbank gedaagd wegens openbare zedenschennis, maar kon rekenen op de steun van honderden fans uit de hele wereld, die allemaal in de rechtszaal kwamen postvatten. De rechtszaak kreeg uiteraard ook de nodige media aandacht. Uiteindelijk werden Williams en Swenson vrijgesproken dankzij verschillende getuigenissen en een foto waar het beukwerk van de politie duidelijk op te zien was.

The Plasmatics hebben in totaal zes albums op de wereld losgelaten en namen nummers op met onder meer Kiss en Motörhead. Maar met Williams ging het snel bergaf. In 1993 probeerde ze zelfmoord te plegen door zich een mes in het borstbeen te priemen. In 1997 had een overdosis ephedrine de doodsoorzaak moeten zijn, maar ze overleefde het opnieuw. Op 6 april 1998 lukte het dan toch en werd ze dood teruggevonden in een bos niet ver van haar woonst. Een schotwonde bleek de uiteindelijke doodsoorzaak.

Bekijk hieronder beelden van de legendarische punkband met de al even legendarische frontvrouw:

26 april 2016
Joris Roobroeck