Flashback 1981: R.E.M. duikt voor het eerst een studio in
Flashback
Vijfendertig jaar geleden dook een band die zichzelf Rapid Eye Movement noemde - kortweg R.E.M. - voor het eerst een studio in. In snel tempo en met een beperkt budget werden enkele nummers opgenomen in de Bombay Studio van Joe Perry. Het was de start van de carrière van één van de populairste, alternatieve rockbands uit Amerika, die hun succes niet alleen aan het veelvuldig touren te danken hadden, maar ook aan het succes van de collegeradio.
Op acht februari 1981 wandelden Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills en Michael Stipe de studio van Joe Perry binnen. In de vroege jaren tachtig, richtte Perry zijn Bombay-studio’s op, een plaats waar beloftevolle, jonge bands voor het eerst een opnames mochten maken voor weinig tot geen geld. “Een leuke tijd”, zei Perry er achteraf over, “want zo had ik het gevoel dat overal waar ik ging, ik altijd wel nog ergens twintig dollar te goed had”.
Op het eerste gehoor had Perry niet zo’n hoge hoed op over de vier jonge gasten uit Athens, Georgia. De muzikanten waren gemiddeld te noemen, maar ze vielen wel op door hun professionaliteit en geestdrift. Ze hadden ook al het voorprogramma mogen verzorgen van The Police, toen de band in de streek was. “Normaal is het mijn taak om beginnende bands wat te temperen bij hun eerste opnames. R.E.M. wilde acht nummers, compleet met overdubs, opgenomen vocalen, mixing en cassettekopies. Heel ambitieus voor een beginnende band. Ze waren heel serieus en gefocust. Het was maar tijdens de opnames dat de magische stem van Michael Stipe me opviel. Ik had zoiets nog nooit gehoord, terwijl hijzelf zijn stem liever verstopt zag in de mix.”
De nummers, die ingeblikt werden, waren Sitting Still, Gardening at Night, Shaking Through, Mystery To Me, (Don't go Back to) Rockville, Narrator , White Tornado en Radio Free Europe. Vooral het laatste nummer werd een succes op de toen heersende collegeradiostations. Het nummer werd de hymne van de piratenstations en alle studenten waren er dol op. De song werd later in 1983 nogmaals opgenomen voor debuutalbum ‘Murmur’.
Maar voor het zover was, kwam de band terug naar Perry met de vraag of hij hun eerste single Radio Free Europe wou opnemen en verdelen. Perry weigerde, ook al omdat hij het geld er niet voor had. Daarom klopte de band aan bij producer Mich Easter, die bekend staat als de ontdekker van R.E.M en de persoon die de band dat laatste duwtje in de rug gaf. “Een blunder”, gaf Perry toe. “En dan te bedenken dat onder de eerste single van R.E.M. Bombay Records had kunnen staan.” Wanneer het debuutalbum van R.E.M. in 1983 in de rekken lag, moest Perry met zijn Bombay Records de handdoek in de ring gooien. Het bedrijfje werd drie jaar na de oprichting failliet verklaard.
R.E.M. zou uiteindelijk meer dan dertig jaar meegaan. De band kondigde in 2011 haar afscheid aan. Hun bekendste nummers waren Nightswimming, Everybody Hurts, Man On The Moon en Losing My Religion en ze stonden bovendien verschillende keren op podia van Rock Werchter en andere grote festivals over de hele wereld.
Beluister hieronder Radio Free Europe, het eerste succes van R.E.M.