Flashback 1971: Jim Morrison dood teruggevonden in badkuip
Flashback
In de nacht van twee juli sloeg het noodlot overuren: Jim Morrison - zanger van The Doors en fervent dichter en tekstschrijver - werd dood in een badkuip teruggevonden. Hoe hij daar terecht kwam, wat er met zijn lichaam gebeurd is en wat de precieze doodsoorzaak was van ‘Mr. Mojo Risin’ blijft tot op de dag van vandaag voer voor speculatie. Wij zetten nog even alles op een rijtje.
Parijs. 2 juli, 1971. De zon gaat onder. Jim Morrison en zijn vriendin Pamela Courson worden gespot in een cinema, waar ze de western ‘Pursued’ met Robert Mitchum in een hoofdrol bekijken. Op dat moment aan de andere kant van de stad scoort Jim Morrison een zakje heroïne in de Rock ‘n’ Roll nightclub, waarna hij zich even afzondert in een toilet. Ondertussen checkt Jim Morrison zich in op de luchthaven van Orly, alwaar hij een vlucht neemt richting een onbekende bestemming.
Niemand weet zeker wat er die nacht echt met Jim Morrison gebeurd is, maar deze drie pistes werden doorheen de jaren het vaakst bovengehaald. De eerste, waar Morrison en zijn vriendin de avond begonnen met een cinemabezoek, blijft nog steeds de meest officiële. Morrison, die door een lelijke val aan de Chateau Marmont zijn ribben zou bezeerd hebben, had al een tijdje last van een vuile hoest. Een hoest waarbij hij soms wat bloed uitbraakte. Althans, dat verklaarde Pamela Courson aan de politie. Blijkbaar geen reden tot paniek; tot ze het lichaam van haar geliefde levenloos terugvond in hun badkuip.
Na het bewuste cinemabezoek zou Morrison zich onwel hebben gevoeld. Courson had Morrison nog gevraagd om een dokter te bellen, maar dat was niet nodig geweest. Na een warm bad zou hij zich beslist wat beter voelen. Terwijl hij languit in het warme sop lag te weken, hoorde Courson hem nog: “Are you there, Pam? Pam, are you there?”, prevelen, alvorens zij in slaap dommelde. Toen ze de volgende ochtend wakker werd, was zijn lichaam al net zo koud als het water waar hij in lag.
Los van het feit dat haar verhaal met haken en ogen aan elkaar hing, geloofde de politie haar versie zonder morren. Danny Sugerman, auteur van de biografie ‘No One Here Gets Out Alive’, heeft echter een meer plausibele theorie. Sugerman beweert dat Morrison een voorliefde had voor cocaïne, terwijl Courson heroïne als haar drug of choice beschouwde. De twee hadden er regelmatig ruzie over, ook al omdat Morrison een afkeer had voor naalden. Toen Morrison op tafel een wit poeder zag liggen, was hij er van overtuigd dat het cocaïne was. Het witte poeder, dat toen de ronde deed, was echter het beruchte China White, een krachtige heroïnesoort die op de markt werd gebracht door de al even geduchte French Connection-bende. Morrison zou, voor het eerst, te veel van het straffe spul in zijn neus geduwd hebben, waardoor wat later in het bad het licht definitief was uitgegaan. Geen mysterie, gewoon pech gehad.
Maar waarom werd Morrison dan gespot in de Rock ‘n’ Roll club, terwijl hij zogezegd in zijn appartement was na een cinemabezoek? Een heel andere theorie. Morrison zou naar de club zijn afgezakt om heroïne te scoren bij Jean de Bretieul, een man van de French Connection-bende die bekend stond als "drug dealer from the stars" en tevens minnaar was van zangeres Marianne Faithful. Morrison zou zich hebben afgezonderd in het toilet, alwaar hij een dodelijke dosis tot zich nam. Om de goede naam van de club te behouden, brachten buitenwippers Morrison terug naar zijn appartement en hebben ze hem daar in een koud bad gedumpt, in de hoop hem zo terug onder de levenden te brengen. Courson zou aanwezig geweest zijn in het appartement, al lag ze wel buiten westen op het bed. De volgende ochtend zou ze wakker worden, om haar levensgezel dood terug te vinden in de badkamer.
Verder doen er nog theorieën de ronde over een geheime relatie tussen dealer Bretieul en Courson en zou de fransman Morrison met opzet een overdosis toegediend hebben. Een aloude driehoeksrelatie die tot jaloezie leidde, zeg maar. Wat er ook van aan is, de doodsoorzaak ligt ongetwijfeld aan de pure heroïne die de ronde deed en die voor veel mensen gewoon te sterk was. Enkele dagen na de dood van Morrison zou ook actrice Talitha Getty zichzelf een overdosis toedienen met hetzelfde spul. En Bretieul? Die maakte zich na het overlijden van één van de bekendste zangers van zijn generatie, snel uit de voeten naar Marokko, alwaar hij enkele maanden later zelf in zijn eigen valstrik liep: een overdosis China White.
Maar dan hebben we nog de piste onbesproken gelaten van de echte "believers", mensen die ervan overtuigd zijn dat Jim Morrison nog leeft. Zij halen de bewijzen uit talloze feiten die op z’n minst de wenkbrauwen doen fronsen. Zo is er nooit een autopsie gebeurd op het lichaam van Morrison en heeft niemand ooit het lijk gezien; behalve Courson, die het lijk keurig ingepakt had toen de politie arriveerde. Dat Courson voor haar geliefde de goedkoopste kist heeft gekocht uit het hele gamma? Logisch toch, want hij ligt er helemaal niet in. En dat er geen dokter heeft vastgesteld dat hij effectief dood was? Klopt, want de zogezegde krabbel op het doktersdocument zou van Courson zelf komen.
Nog een bizar feit is dat zijn ouders nooit officieel verwittigd zijn door de instanties. Dat komt omdat Courson de politie wijs maakte dat hij helemaal geen familie meer had, om zo de nodige poespas te vermijden. Ook beweren getuigen immers op het moment van de feiten Morrison te hebben gezien op de luchthaven van Orly. En doorheen de jaren werden er wel meer verhalen rondgestrooid van mensen die hem gezien, of zelfs gesproken hebben in de buurt van Tibet.
Er is slechts één iemand die de waarheid weet. De sleutel van dit alles ligt bij zijn vriendin Pamela Courson. Maar die heeft haar geheim meegenomen in haar graf in 1974… na een overdosis heroïne.