FL Studio 5 XXL

Achtergrond
FL Studio 5 XXL
Dat ook de Belgen iets te betekenen hebben op vlak van muziekproductie bewezen de mensen van Image Line Software in Sint Martens Latem in 1998 met de release van Fruity Loops. Wat toen begon als een enorm simpel muziekprogramma is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heuse softwarestudio die zeker niet hoeft onder te doen voor de louter professionele pakketten: FL Studio 5.

De versie die wij ontvingen had al het mogelijke aan boord, wat maakt dat deze review niet geldt voor de basispakketten van FL Studio. Vanzelfsprekend blijft het programma zelf nagenoeg ongewijzigd. De vele extra’s die de XXL Studio versie vergezellen, maken het alleszins een geheel andere ervaring dan de basic-editie. Zo konden we bijvoorbeeld genieten van een ware sh*tload aan samples en presets voor onder meer de Cytrus synth. Godsamme! We hebben het hier over ettelijke duizenden samples. Op moment van schrijven hebben we ze nog steeds niet allemaal beluisterd. Al het mogelijke is aanwezig: bass, percussion, piano, horn, pipe, pad, fx, vocals, drum, lead, synth,... Met deze hoeveelheid aan geluidsfiles kom je zeker toe voor een eerste productie.

Extra samples kopen of downloaden is in een beginfase dus zeker niet nodig. Houd er rekening mee dat niet alle samples van een even hoge kwaliteit zijn en dat de ware overload ook niet echt een grote hulp is bij het zoeken van de perfecte sound voor je productie. Overdaad schaadt! Ook beschikt de versie die wij kregen over een ongelooflijk aanbod aan drumpatterns, mooi geordend volgens genre van muziek waarvoor de patterns gebruikt kunnen worden. Zo vonden we bijvoorbeeld heel wat Drum and Bass break, pompende techno beats en alternatieve electro drums. Allemaal gebruiksklaar zodat je in geen tijd je eigen track “geproducet” hebt. (Voor de titel “producer” alleen zou je het toch al doen, klinkt zó cool!)

FL Studio ondersteunt ook het gebruik van MIDI-instrumenten. Elk mogelijk MIDI-apparaat kan je aansluiten op je computer en zo FL Studio besturen zonder de hele tijd op het onhandige toetsenbord te zitten duwen. Je kan op die manier je MIDI-apparaat programmeren en elke knop op je instrument toewijzen aan een functie in het programma. Natuurlijk kan je ook simpelweg je toetsenbord gebruiken als “piano” of met de muis de noten voor je muziekstuk “tekenen”.

Wil je het een beetje groter aanpakken, dan kan je de 64-kanaalsmixer van FL Studio gebruiken. Elk aanwezig kanaal heeft 8 verschillende effectkanalen, die je dus afzonderlijk kan toepassen op dat muziekkanaal.

FL Studio wordt geleverd met een dikke dertig audio-effecten die je naar hartenlust kan loslaten op je samples. Zo heb je een erg sterke compressor, een zevenbands equalizer, flanger, reverb, vocoder, phaser en chorus.
[pagebreak]
Geen (of alleszins weinig) samples voor jou? Je wilt dus je eigen sound! Ook hier helpt FL Studio. Met de synthesizer Cytrus kan je zowaar elk mogelijk synthgeluid uit je computer persen. Van zware en diepe bass tot superhoge trancetoon, met enkele simpele klikjes op je pc heb je het meteen voor elkaar geflikkerd.

Tegenwoordig is het aanbod aan softsyths (synthesizers voor op je pc) erg ruim. Bij praktisch elk muziekproductiepakket krijg je wel zoiets dergelijks. Het is dus belangrijk om duidelijk te stellen dat deze bijgeleverde synths zeker en vast hun werk doen, maar vanzelfsprekend niet kunnen tippen aan de (betalende) VST varianten die pogen een surrogaat te zijn voor de hardware synths. Deze proberen met andere woorden de materiële synthesizers op de markt te evenaren, wat met de huidige technieken zeker en vast lukt.

Cytrus is dus voor de amateur (of zelfs semi-professionele) componist RUIM voldoende. Het is zelfs zó voldoende dat we tot op de dag van vandaag nog steeds niet de volle kracht van het kleinood hebben kunnen aanschouwen.
Voor de ervaringsloze lezers die na het lezen over allerhande knopjes angst hebben gekregen, dit is nergens voor nodig. In het begin is het zelfs nuttig om zomaar wat met die knopjes te spelen. Draai overal maar eens “vollen bak” aan en luister naar het resultaat. Wie weet ontdek je per toeval wel een leuk geluidje. Na verloop van tijd zal je de functies van al die knopjes leren kennen en het geheel meer onder de knie krijgen. Go with the flow!

Jammer genoeg gaat FL Studio vandaag de dag nogal gebukt onder de noemer “voor beginners”. Op diverse muziekfora worden beginnende muziekproducers richting F Studio geduwd. “Perfect om het te leren” klinkt het in de duistere hoekjes van het muzikaal gezinde internet. Toen ik dit programma echter van nabij bekeek, bleek het toch niet zó simpel te zijn als vele rotten in het vak wel beweren. Verwacht dus écht niet dat je meteen topproducties zult afleveren. Ook hier is er een tamelijk stijle leercurve (die zeker te overbruggen is, daar niet van) die de echte beginners met gebrek aan doorzettingsvermogen wel eens zuur zou kunnen opbreken. De mogelijkheden van het programma overtreffen zelfs sommige van de andere pakketten in dezelfde prijscategorie.

Dat muziek maken helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst Image Line met deze laatste versie van FL Studio. Je hebt al een “Express” versie van het programma voor 49 dollar. Het duurste pakket (FL Studio XXL) gaat over de toonbank voor 399 dollar en bevat onder meer de Producer Edition van FL tudio, een DVD met samples en tal van andere zaken zoals VST plugins, synths, videoplayer, ...
Meer info op www.fruityloops.com

Ben je bereid om een stijle leercurve te bestrijden, dan zal je aan een relatief goedkoop tarief veel plezier beleven aan deze softwarebundel. Ben je echter niet zeker of al dat geproduceer wel aan jou besteed is, oefen dan eerst eens met de audio recorder die je bij je Windows, Mac OS-X of besturingssysteem naar keuze vindt.

November 8, 2008
Lorenzo Van Loon