Filter festival: eigenzinnig ambitieus

Voorbeschouwing

Op vrijdag 2 november kan je in het Antwerpse Trix naar het nieuw minifestival Filter. Unknown Mortal Orchestra en Stephen Malkmus & The Jicks sieren als headliners het programma. We belden artistiek leider Bert Moerman op. Die was juist terug van de lunch en niet te beroerd om een en ander te duiden.

Goedemiddag Bert. Hoe gaat het?

Kan slechter. Het is lekker warm op ons kantoor. Ik kijk erg uit naar aanstaande vrijdag en met mij nog een boel anderen. De verwachting is dat we in de loop van woensdag uit gaan verkopen. Missie volbracht; dat stemt me vrolijk.

Wanneer en hoe is het idee voor Filter ontstaan?

Dat speelde al langer. Vorig jaar hebben we besloten er werk van te maken. De praktische realiteit is dat oktober en november ontzettend drukke maanden voor het clubcircuit zijn, wanneer veel krenten in de pap tegelijkertijd door Europa toeren. Die overvloed wilden we graag bijeen brengen op één indrukwekkend affiche en avondvullend programma.

We kunnen stellen dat dit met negen klinkende namen aardig is gelukt. De lijn in programmatie klinkt wat algemeen: "het kruim van de internationale popmuziek". Ons lijkt vooral de mooie prijs-kwaliteitverhouding een unique selling point.

Dank, dat is een mooi compliment. Het streven is niet zozeer om goedkoop te zijn, maar uiteraard probeerden we voor deze eerste editie de ticketprijs relatief laag te houden. En nu maar kijken of die twaalfhonderd verkochte kaarten ook garant staan voor een gezellige boel. Zelf ga ik sowieso een fantastische avond tegemoet, want in feite kon ik ditmaal naar hartelust shoppen uit mijn persoonlijke favorieten.

Naar welk optreden kijk je het meest uit?

Vermoedelijk toch wel Stephen Malkmus. Al heb ik ook erg veel zin in de show van Rolling Blackouts Coastal Fever, die afgelopen zomer een flinke groei hebben gemaakt qua populariteit. Dat hadden we in april, toen we de band boekten, niet echt voorzien. Hoewel ‘Hope Downs’ toch één van de fijnste gitaarplaten van het jaar is.

Zeg dat wel. Er ontstond op Facebook zelfs wat commotie over hun aanvankelijke speelplek; het café zou met driehonderd plaatsen veel te klein zijn. Ben je enigszins blij dat je hen door het uitvallen van Kakkmaddafakka nog hebt weten verplaatsen?

Een geluk bij een ongeluk, laten we het daar op houden. Op internet is er natuurlijk altijd wel iets om over te mopperen. Ik maak me er niet zo druk om.

Al bezig met eventuele volgende edities?

Ja, maar dat blijft vooralsnog bij fantaseren over een lente-editie of wellicht een tweedaags programma. Nog niets is concreet en we gaan beter niet op de zaken vooruitlopen.

Verstandig. Tot vrijdag!

Wij mogen de laatste drie duotickets voor het festival weggeven. Wie hierop kans wil maken, stuurt een mailtje naar win@damusic.be met als onderwerp 'Filter'. De winnaars krijgen donderdag een ticket in de mailbox.

Alle info en de allerlaatste tickets: hierzo!

30 oktober 2018
Max Majorana