#FijnBesnaard - You Am I - Berlin Chair (1993)

#FijnBesnaard - You Am I - Berlin Chair (1993)

Deze week eren we de persoonlijke kleine en grote helden, die met fijne melodische gitaarpowerpop strooien. Simpel!

Nog een fors miskend groepje van Down Under om de week mee af te sluiten is het Australische You Am I onder leiding van de gedreven Tim Rogers.

Het is de eerste groep die er blijkbaar in slaagde om met de eerste drie albums op de nummeréénspot te raken van de Australian Album Charts. Maar aan deze kant van de wereld maakte dit geen indruk en bleven ze een zogeheten "groepje voor de kenners". Sonic Youth geloofde er begin jaren negentig hard in, want ze bezorgden hen een stek op het Big Day Outfestival in Sydney en Lee Ranaldo zette zich in de producersstoel voor de eerste twee platen. Intussen hebben ze er al tien op het conto staan en geen enkele slechte. Helaas komen ze zelden naar Europa, maar als dit het geval zou zijn, mag u het altijd laten weten.

Berlin Chair is ons favoriete You Am I-nummer, maar er zijn er vele andere (als u de cd's tegenkomt, kan u ze blind aanschaffen, altijd prijs) en deze is wellicht niet helemaal representatief voor de rest van het oeuvre dat vaak veel melodieuzer uit de hoek komt.

18 april 2021
Laurens Leurs