#FijnBesnaard - The Posies - Earlier Than Expected (1993)

#FijnBesnaard - The Posies - Earlier Than Expected (1993)

Deze week eren we de persoonlijke kleine en grote helden, die met fijne melodische gitaarpowerpop strooien. Simpel!

De allerplezantste groep uit de nineties is en blijft toch die dekselse Posies. Maar in plaats van het onweerstaanbare Dream All Day, het stuiterende Solar Sister of het gifgroene Everybody Is A Fucking Liar gaan we vandaag voor het zalig dromerige Earlier Than Expected van de hand van Ken Stringfellow (de blonde), ook afkomstig van 'Frosting On The Beater' uit 1993, dat een baken blijft en een voorbeeld van een plaat die masterclass is in expert powerpop songwriting.

Een weelde aan melodie en harmonie wordt perfect ingekapseld in de allerallerbeste gitaarpartijen. Wonderlijk hoe zulk een festijn toch aan de mainstreamradar wist te ontsnappen. Ze verdienden zoveel meer, maar het bleef constant trappelen in de marges van de betere clubs terwijl ze de grote zalen verdienden en een status die hen meer comfort en muzikale bewegingsvrijheid garandeerde.

Maar bitter leken ze nooit tijdens de vele clubconcerten waar we hen trouw als fuck bleven volgen. Jonathan Auer en Ken Stringfellow bleven de amicale melomane toffe gasten, die ze destijds waren. Intussen verleenden ze prestigieuze hand- en spandiensten aan Alex Chilton en zijn Big Star, was Stringfellow muzikale aide-on-tour voor R.E.M. en deden ze ook solo meer dan verdienstelijke dingen.

“A little premature madonna, Earlier than expected”. Zo schoon dat dat is.

15 april 2021
Laurens Leurs