#FijnBesnaard - The Easybeats - Land Of Make Believe (1968)

#FijnBesnaard - The Easybeats - Land Of Make Believe (1968)

Deze week eren we de persoonlijke kleine en grote helden, die met fijne melodische gitaarpowerpop strooien. Simpel!

Iedereen kent hen uiteraard van hun überwereldhit Friday On My Mind, maar de Australische Easybeats hebben nog een paar valabele nummers in de mouw zitten.

Wij vielen bijvoorbeeld voor dit Land Of Make Believe, een gitaarpoppareltje in het midden van 1967 opgenomen in de befaamde Olympic Studios onder leiding van producer Glyn Johns, die al wat faam had opgebouwd met The Who en in de seventies vooral scoorde met productiewerk voor The Eagles en Eric Clapton. De opnames waren geen piece of cake, omdat Easybeats in between drummers zaten (Snowy Fleet ging weg en Tony Cahill was er nog niet), waardoor ze met ersatzdrummer Freddie Smith werkten en met Nicky Hopkins op piano. Deze laatste werd meegebracht door Glyn Johns, die hem ook als toetsenman hanteerde voor zijn werk met The Who. Later zou Hopkins vooral faam vergaren als vaste toetsenman voor The Rolling Stones.

Easybeats verkaste van Australië naar de UK om de wereld te veroveren (wat wel meer Australische groepen moesten doen: van Bee Gees tot AC/DC of The Go-Betweens. In hun rangen zaten ook ene Harry Vanda op sologitaar en George Young op ritmegitaar die later als superproducer zouden werken voor AC/DC (George is de oudere broer van Angus en Malcolm) en als figuren achter Flash And The Pan.

Land Of Make Believe was ook een Vanda & Young-compositie. Easybeats waren zes jaar actief en scoorden in Australië een slinger van vijftien topveertighits. Zanger Steve Wright overleed in 2015 en George Young in 2017.

Mooie groep, ferm nummer.

13 april 2021
Laurens Leurs