Festivalgids 14 - 21 juli

Achtergrond

Met Gent Jazz, Polé Polé, Boomtown en 10 Days Off lijken de Gentse Feesten nu al de absolute winnaar van volgend festivalweekend. Maar ook elders in het land staat er heel wat te gebeuren. Zoals altijd pakt het Dour Festival weer uit met een indrukwekkende affiche. En wat te denken van Rock Herk, dat gratis is en elk jaar opnieuw de interessantste namen uit de alternatieve rock weet te strikken? In ieder geval, er zal rock, jazz, blues, techno en wereldmuziek in overvloed zijn. In menig huishouden zullen hartverscheurende keuzes gemaakt moeten worden. Wij helpen u alvast enkele knopen door te hakken.

Festivalgids 14 - 21 juli



JOHN BUTLER

Waar: Openluchttheater Rivierenhof, Deurne

Wanneer: donderdag 16 juli 2009 - 20.30u

Wat: veelzijdig singer-songwriter from Down Under

Waarom: ondanks een opgemerkte doortocht op Rock Werchter vorig jaar, is Butler bij ons nog altijd matig bekend. In thuisland Australië gaan zijn platen nochtans met duizenden over de toonbank. Butler is een verbluffend gitarist en heeft meer dan één meesterlijke song in de vingers.

Voorprogramma: The Bony King Of Nowhere

Kost: € 22/18/10

 

Win twee duotickets door "Butler" te mailen naar info@damusic.be!

 

JOSE JAMES

Waar: Gent Jazz

Wanneer: vrijdag 17 juli 2009 - 18.30u

Wat: de grote belofte van de vocale jazz

Waarom: alleen al op basis van zijn debuutalbum 'The Dreamer' en enkele sterke concerten zou James een headlinersplaats op Gent Jazz verdienen, zeker nu bekend is dat ook Jef Neve van de partij zal zijn. Elektriciteit verzekerd, dus.

Kost: vrijdag - € 27  /  combi (16-19 juli) - € 68

 

ANIMAL COLLECTIVE

Waar: Dour Festival, Club-Circuit Marquee

Wanneer: vrijdag 17 juli 2009 - 23.30u

Wat: kaleidoscopische rock van de Amerikaanse Oostkust

Waarom: na een reeks steengoede platen, maakte Animal Collective eerder dit jaar indruk met 'Merriweather Post Pavillion', een album dat ongetwijfeld vele eindejaarslijstjes zal aanvoeren. Reken daar nog een verpletterend concert in de Brusselse AB bij en u begrijpt waarom wij deze band zo warm aanbevelen.

Kost: vrijdag - € 40  /  combi (16-19 juli) - € 85

 

Lees ook onze uitgebreide Dour-voorbeschouwing: Dour Parcours 2009!

 

SLAGSMALSKLUBBEN

Waar: 10 Days Off, Café, Gent

Wanneer: vrijdag 17 juli 2009 - 03.00u

Wat: Maf synthesizercollectief uit het Hoge Noorden

Waarom: dat je om drie uur 's nachts stilaan begint in te dommelen, is volstrekt normaal. Maar niet als de keyboards van Slagsmalsklubben (vertaald: de vechtclub) je om de oren slaan. De Zweden schuwen samples, spelen alles live en doen je het ene moment dansen, het andere duizelen.

Kost: € 20/17,5/15

 

THE HORRORS

Waar: Rock Herk, Mainstage, Herk-De-Stad

Wanneer: zaterdag 18 juli 2009 - 20.30u

Wat: doemrock met een flinke scheut psychedelica

Waarom: omdat The Horrors met 'Primary Colours' voor een van de grootste verrassingen van het jaar hebben gezorgd. Vroeger hadden The Horrors vooral een cartoonesk imago, nu hebben ze ook een eigen stem en een verzameling nummers die we niet langer durven tutoyeren.

Kost: gratis

 

TERRAKOTA

Waar: Polé Polé, Gent

Wanneer: zaterdag 18 juli - 22.30u

Wat: zelfverklaarde ambassadeurs van de Portugese multiculturaliteit

Waarom: omdat Terrakota een liveband pur sang is, die met zijn opzwepende mix van Iberische en Afrikaanse invloeden ongetwijfeld een zomers feestje zal bouwen. In die sfeer van optimisme zal ook hun sociaal bewogen boodschap goed gedijen. Een uitstekende, zelfs onmisbare aanwinst voor het festival.

Kost: gratis

 

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

Waar: Boomtown, Handelsbeurs, Gent

Wanneer: zaterdag 18 juli 2009 - 23.00u

Wat: enfants terribles van de Nederlandse hiphop

Waarom: De Jeugd behoeft geen introductie meer. Het Nederlandstalige publiek is al lang verkocht en hits als Watskeburt?! hebben zich in het collectief geheugen genesteld. Maar De Jeugd zit niet stil. 'De Machine' is een sterke tweede plaat en hun leutige set op Rock Werchter eerder deze maand bewijst helemaal dat het met De Jeugd van Tegenwoordig nog niet zo slecht gesteld is. Quite the contrary!

Kost: € 16/12

 

JEFF BECK

Waar: Blues Peer

Wanneer: zondag 19 juli 2009 - 22.15u

Wat: Brits gitaarvirtuoos met indrukwekkend palmares

Waarom: Jeff Beck heeft een naam die vandaag niet zo resoneert als die van Clapton of Hendrix. Onterecht! Want noch qua vernieuwing, noch qua techniek moet hij voor beide gitaargoden onderdoen. In Peer stelt hij zijn instrumentale oeuvre voor, en daar zitten we in België als sinds 1971 op te wachten.

Kost: zondag - € 49/42  /  combi (17-19 juli) - € 98/90

16 juli 2009
Fabian Desmicht