Feest in het Park 2010: De echte partyharders

Achtergrond

Wat midden jaren negentig ooit begon met vliegende Dewaele-broers, Tom Barman in dj-outfit en een affiche met een luttele acht namen, is de laatste jaren in sneltempo uitgegroeid tot een vaste waarde in het meer dan uitgebreide Belgische festivallandschap. De donkvijver van Oudenaarde staat nu garant voor méér dan alleen 'feest' en mag fier pronken met het beste van de Belgische muziekscene en enkele internationale trekpleisters. Maar wat daarvan moet je zeker gezien hebben op Feest in het Park dit jaar?

Feest in het Park 2010: De echte partyharders



Exotische Tropen
Wie zin heeft in een indepence-cha cha, kan terecht bij Baloji, beter gekend als MC Balo van Starflam. Na 'Hotel Impala' is the sorcerer of words teruggekeerd naar België met zijn tweede album 'Kinshasa Sucursale'.

Tijd voor een exotische ervaring, en daarvoor moet het zonnige weer helemaal niet meezitten. Een mix van Congolese afroroots, funk en rumba zet je lichaam meteen in zwoele beweging. Een geweldig lekker tussenmaal na een niet te missen Broodje Bakpao van The Opposites en een portie overheerlijke Scooby Snacks van niemand minder dan Fun Lovin Criminals.

90's All Time Favorites
Sommigen verkiezen in de echte elektronische sferen te trippen. Zij moeten slechts één nachtje langer slapen om enkele pioniers aan het werk te zien, te beginnen met de Britse legende Orbital.Wie nummers als Chime, Belfast, The Box of Illuminate opzoekt, weet meteen wat een grote invloed zij uitgeoefend hebben op onze actuele dancebeats: van jungle over ambient tot house en pure elektronica.

En als we dan toch over de muziekcanon bezig zijn, zit daar zeker ook Plastic Dreams van de Nederlandse Jaydee tussen. Zijn haren zijn ondertussen wat grijzer uitgedraaid, maar zijn jazzy housegrooves uit de jaren negentig zijn nog lang niet vervlogen.

Hetzelfde geldt voor techno music innovator The Elevator, Kaos, Inner City, Reese,... of gewoonweg: Kevin - Maurice - Saunderson. Al heeft die eigenlijk helemaal geen haar en bewandelde hij zijn wegen in het technogenre. Hij is dan ook samen met Juan Atkins één van de grondleggers in Detroit. Of zoals één van zijn nummers uit het eind van de jaren tachtig het zo mooi verwoordt: A Groove That Won't Stop. Hoeft dat nog meer uitleg?

Dance Dance Dance...

... en dan nog met de Zweedse schone Ida Engberg)! Zij schudt zaterdagavond net zoals Etienne De Crecy haar ultieme DJ-trucs uit de mouwen om de beste dancegrooves tevoorschijn te toveren. Engberg heeft ervaring met de beste clubs uit Stockholm en sinds Disco Volante is ze niet meer van de feestvloer weg te slaan.

Wie het nog harder wil, moet zeker Brodinski en de echte Pope Of Dope - Partyharders uit Wallifornië in zijn partyroute opslaan.

Maar zelf slaan wij graag nog even een zijweg in, voor de revolutionaire Anthony B.Put your lighters in the sky, en ook je handen, want dit wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten voor Feest  In Het Park. Een sensatievolle rasta lover  die ooit als dj begon, weet wat fiesta betekent en waarvan je nadien toch even moet bekomen... Raid Di Barn!

Reggae to the Bass

Na drie dagen festival slaat de moeheid wel eens toe en lonkt je luie kont naar dat zachte grasplekje. Alborosie staat dan voor je klaar met een perfecte chill out-sessie in zijn eigen Jamaicaanse Kingston Town. Sinds 2001 is de ex-Reggae National Tickets één van de nieuwe mijlpalen in het reggaegebeuren.

Voor nog meer rastafari op zondag is het aangeraden om wat vroeger af te zakken én je laatste krachten te sparen, om op je twee voeten te blijven staan voor Steel Pulse. Al meer dan dertig jaar en elf albums lang maken ze deel uit van de reggaeroots. Ooit won de Engelse groep zelfs een Grammy Award voor beste Reggae Band. Een must see and hear.

Maar dat geldt ook voor onze eigen Belgische trots Netsky. Deze jonge twintiger heeft het in ongeveer een jaar tijd zomaar allemaal op zichzelf klaargespeeld. Producer, getekend bij het Londense Hospital Records,  een debuutalbum op de markt waarvan je ongetwijfeld Your Way al gehoord moet hebben ,...  Ook de Britse omroep BBC is al een hele tijd weg van hem. Een muzikale lagencombinatie van drum, bas, melodie, instrument, vocal, ... en je geraakt letterlijk Lost In This World.

En last but not least: jezelf in trance verliezen, kan uiteraard ook nog altijd op de dubstep van N-Type. Je ziet, het park is er al, het feest volgt wel.

Elders gooien wij nog met kaarten voor het vierdaagse festival dat van 12 tot en met 15 augustus doorgaat.

10 augustus 2010
Mieke Meskens