#FeaturingJeffTweedy - Golden Smog - Lost Love (1998)

#FeaturingJeffTweedy - Golden Smog - Lost Love (1998)

Jeff Tweedy helpt zijn vrienden. Naast de immense Wilco-catalogus grossiert Jeff ook nog solo. En alsof dat nog niet voldoende is, verleent hij ook nog eens veelvuldig hand- en spandiensten aan iedereen die het hem beleefd durft vragen. Een weekje "featuring Jeff Tweedy".

Nog zo'n projectje on the side, quasi-achteloos, maar een parel voor iedereen die een beetje moeite doet: Golden Smog, een clubje muzikale vrienden dat intussen als een ware supergroep mag beschouwd worden met leden van entre autres Soul Asylum, Wilco, Jayhawks, Run Westy Run, Replacements en nog enkele passanten. 

Vier platen hebben ze tussen 1994 en nu geproduceerd, als de agenda’s het enigszins toelieten, en het zijn allemaal kleine gralen vol fijne Americana-singersongers op niveau, die stoeien met grote voorbeelden à la Byrds, Neil Young, Gene Clark et tutti quanti. 

Ook de live shows waren bijwijlen bijzonder te noemen, aangezien ze wel eens durfden focussen op thema’s. Wat te zeggen van een Eagles-covershow bijvoorbeeld. Of een Stones-avond met als ondertitel ‘Her Satanic Majesty’s Paycheck’. Daar hadden we zeker bij willen zijn. 

Vandaag kiezen we uiteraard voor een song van Tweedy, het zeer mooie Lost Love, afkomstig van 'Weird Tales' uit 1998. Met echo’s aan Woody Guthrie, waardoor Tweedy beïnvloed was geraakt door het Mermaid-project, waarbij Guthriesongs door Wilco en Billy Bragg werden opgenomen.

28 mei 2021
Laurens Leurs