Fabian Desmicht

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Fabian Desmicht



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
Er viel bij momenten weer wat te beleven op de radio, met o.a. Get Free van Major Lazer, Dark Star van Poliça en Default van Django Django, dat helaas ook te pas en te onpas opdook op televisie. Maar goed, radio da’s voor in de auto. We zagen de industrie positief evolueren, naar downloaddiensten met ‘all-you-can-eat’-abonnementen en een steeds grotere aandacht voor vinyl. Als de twee samen de handen in elkaar slaan, dan zie ik de toekomst van de cd somber in. Spotify en zijn bodemloze put aan nieuwe en oude muziek deden je tegelijk watertanden en duizelen. Want probeer maar eens het overzicht te behouden over zo’n stroom aan muziek. Een uitdaging voor de toekomst. 2012 zette de tendens van de voorbije jaren om te vertrekken vanuit een bepaald genre en dat te verrijken met de meest ongewone elementen verder. Alles kan, alles mag. En het leverde enorm veel merkwaardige muziek op. Progpop (Alt-j, Field Music, Django Django, Syd Arthur, etc.) en electrojazz (Portico Quartet, Hello Skinny, etc.) blijven bij en zullen hopelijk mee het landschap van 2013 vormgeven.


Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 - ‘We Are Nobody’ - The Chap
2 - ‘The Lost Tapes’ - Can
3 - ‘Plumb’ - Field Music
4 - ‘Animal Joy’ - Shearwater
5 - ‘On An On’ - Syd Arthur
6 - ‘Clear Moon’ - Mount Eerie
7 - ‘Other Worlds’ - Taken By Trees
8 - ‘Waiting On A Dream’ - Lee Ranaldo
9 - ‘Django Django’ - Django Django
10 - ‘Black Light’ - Diagrams

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Fred Hersch Trio, De Warande (Turnhout), 11 november
2 – Mastodon, AB, 19 januari
3 – Wayne Shorter Quartet, Gent Jazz, 6 juli
4 – Steven Wilson, AB, 13 mei
5 – Field Music, Gaslab (Eindhoven, NL), 23 mei

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Iedereen zou moeten uitkijken naar de nieuwe plaat van Everything Everything, ‘The Raven That Refuses To Sing’ - de derde soloplaat de steeds eigenzinnigere Porcupine Tree-frontman Steven Wilson - en naar de eerste Blue Note-plaat van José James. Doorbraken gunnen we aan Dutch Uncles (progpop) , Toy (krautpop) en Disasterpiece, componist van instrumentale 8-bit-muziek en een van de best bewaarde geheimen van de Amerikaanse elektronica. Bidden doen we voor een reünie van The Mahavishnu Orchestra en de herrijzenis van Frank Zappa (en minder slijm uit onze televisie).

25 december 2012