Eyemèr - Good Mourning To You

Eyemèr - Good Mourning To You

Mentale gezondheid en het non-binair lopen als rode draad doorheen deze ep.

 

 

Eyemèr – pseudoniem voor Sarah Devreese – stond in 2014 in de finale van Humo’s Rock Rally en brengt vier jaar na de release van hun debuutalbum op 21 oktober een nieuwe ep uit. De ep kreeg de titel 'Good Mourning To You' mee. En neen, we hebben hier geen spellingsfout gemaakt. De ep en titelsong kregen met een goeie reden deze woordspeling mee. Het nummer is vooral bedoeld als een hart onder de riem voor iedereen die, op welke manier dan ook, een rouwproces doorgaat.

De titel van de plaat verwijst ook meteen naar de rode draad doorheen de ep, nl. mentale gezondheid. Eyemèr onderneemt al jaren pogingen om het stigma rond deze problematiek te doorbreken, maar jammer genoeg durft nog niet iedereen zijn eigen mentale gezondheid voorop plaatsen. Zeker niet als dit betekent dat je ‘anders’ bent dan ‘de norm’.

Over non-binair zijn (niet man of vrouw), heerst er nog steeds onduidelijkheid. En dit wil men met de eerste single van de plaat Birds, You Can Fly uit de wereld helpen. Eyemèr kwam in 2018 zelf uit de kast als non-binair persoon. De song heeft typische melancholische indieklanken en lyrics die duidelijk geen blad voor de mond nemen. Maar ook de video die voor dit nummer werd opgenomen spreekt boekdelen. Er werden drie verschillende video’s opgenomen die respectievelijk werden verspreid op 11, 14 oktober en vandaag bij ons. In de video je hieronder kan bekijken, zie je verschillende non-binaire mensen die kort uitleggen wat het non-binair zijn betekent voor hen. Een eenvoudige video met een duidelijke knipoog naar Dylan, maar met een impact om U tegen te zeggen.

Op 4 november wordt al een nieuwe single van de plaat gereleased. Dan is het de beurt aan de tedere ep-opener On My Own om van zich te laten horen. Fans van Soak of SASAMI zullen dit zeker kunnen smaken.

Alle nummers op deze ep zijn trouwens van het trage, intiemere indie-genre, met lyrics vol inhoud over de eerder vermelde onderwerpen. Op die manier hoopt Eyemèr om de thema’s bespreekbaarder te maken en uiteindelijk het stigma te doorbreken, maar het zijn ook gewoon pure, mooie liedjes.

Wie met vragen zit over non-binair zijn kan hiervoor terecht op deze website.

 

17 oktober 2019
Marjolein De Smet