Exit festival 2015 (2)

Achtergrond

daMusic trekt deze zomer naar het EXIT Festival in Servië. Van drum ‘n bass over Balkanfolk tot metal, iedereen vindt er zijn ding. We stellen dit veelzijdige festival voor in een reeks van drie artikels. Dit tweede deel focust op Servische bands. Exit aan het hokjesdenken, enter de muzikale ontdekkingstocht.

Future shock stage: Drum'n'Zez

EXIT is meer dan een festival. De organisatie groeide na de studentenprotesten tegen president Milosevic uit tot de belangrijkste, progressieve beweging van de Balkan. Ze staan open voor nieuwe ideeën en nieuw muzikaal talent. Via een wedstrijd werden bands uit verschillende landen geselecteerd. Het grootste deel ervan vind je op de Future Shock Stage.

De eerste avond treedt Drum'n'Zez er op als special guest. Hij is een ervaren rot uit Novi Sad, de stad van het festival. Raak helemaal in de festivalsfeer met deze vrolijke ode aan de Donau. Hij zingt in het Servisch (of dat denken we toch), maar geen nood, met de juiste mindset - lees: drankje in de hand - worden zijn Balkanklanken meer en meer verstaanbaar.

Fusion Stage: Balkantoppers

De Fusion Stage presenteert de crème de la crème van de Balkan. Dit is het podium van de ontdekkingen. Onze eerste favoriet is Eyesburn. Deze band draait al twintig jaar mee en heeft met haar strakke gitaarriffs en reggaeritmes een unieke sound ontwikkeld.

Artekoi Lili is één van de populaire, opkomende, Servische bands. Met Ako Staneme Tu maakten ze een heel aanstekelijk nummer. Al was het toch even wennen aan de samenzang en de flauwe danspasjes in de videoclip.

Tot slot steekt Brkovi de traditionale folk van de Balkan in een stevige, leren rockjas. Nummers als Tolerancija zijn ideaal om enthousiast op mee te bewegen, ideaal voor op een festival.

Gaia Experiment Trance Stage: Avalon

Trance is niet dood. Of wat dacht u? EXIT wijdt een heel podium aan dit genre. De grote ster is de Engelsman Avalon. Teleporteer jezelf naar andere sferen met zijn Teleporter. In het zog van Avalon treden een hele hoop Servische producers op zoals E-clip. De inkleding en het thema van dit podium blijven een verrassing tot op het festival zelf.

Main Stage: Eagles of Death Metal

We sluiten af met een knaller. Jesse Hughes en Josh Homme brengen in oktober een nieuw album uit. Het was zeven jaar wachten op 'Zipper Down'. De Eagles Of Death Metal zakken met hun bluesy desertrock vanuit Californië af naar EXIT. Groove nu al mee met de eerste single Complexity. And don’t forget: it’s all about rock ’n roll baby.

Exit Festival vindt plaats van 9 tot 12 juli in Novi Sad, Servië. Tickets zijn beschikbaar voor 122€. Voor alle info kan je terecht op de website van het festival.

Hou overigens onze social media pagina's in de gaten, binnenkort geven wij excusieve combitickets weg voor het festival!

23 juni 2015
Robrecht Bracke