Exit festival 2015 (1)

Achtergrond

daMusic trekt deze zomer naar het EXIT Festival in Servië. Het festival begon als een studentenprotest tegen het regime van president Milosevic. Vijftien jaar en de award van “Best Major European Festival” later mag het zich één van de grootste en beste festivals van Zuid-Oost Europa noemen. Drie weken lang selecteren we enkele must see’s.

Main stage: Manu Chao

Het laatste studioalbum van Manu Chao dateert al van 2007, maar hits als Me gustas tu of Clandestino kan iedereen nog steeds mee neuriën. Manu Chao zingt in meer dan vijf verschillende talen en is door minstens evenveel stijlen beïnvloedt. Van ska tot Franse chanson, het kan allemaal. Nu is hij nog ‘King of the Bongo’, in juli wordt hij koning van EXIT met zijn zonnige nummers. Een absolute aanrader.

Droom alvast mee over de festivalzomer met deze live versie van Clandestino

X-Bass Programma: Goldie

Van wereldmuziek naar muziek van de ‘onderwereld’. Elke avond neemt UKF het hoofdpodium over. UKF groeide uit van een klein youtubekanaal tot hét platform voor elektronische muziek. Uit hun gamma dubstep, house en drum n bass serveren ze onder meer Goldie,

Goldie is een oude rot in het vak. Als één van de grondleggers van de drum and bass kon hij niet in het UKF programma ontbreken. Hij heeft er een carrière opzitten als producer, stichter van het bekende label Metalheadz, graffiti-artiest én acteur. EXIT festival bestaat vijftien jaar en met Goldie wordt het een groot feest, dat staat vast.

Inner City Life is de ideale soundtrack om een geslaagde nacht af te sluiten. 

Dance Arena: Klangkarussell

EXIT vindt plaats in het fort van Novi Sad, een 18de eeuws monument aan de oevers van de Donau. Het podium van de Dance Arena is omgeven door indrukwekkende wallen en wordt door dj’s als een van de mooiste ter wereld beschouwd.

Op zondag hebben de Oostenrijkers van Klangkarussel de eer om het publiek in dit unieke kader te verwennen. De twee dj's zijn vooral bekend van Sonnentanz, maar ook de single Netzwerk vorig jaar kon ons enorm smaken. Ze worden tijdens hun set ondersteund door een aantal live-muzikanten, dat geeft hun optredens het juiste extraatje. Niemand kan blijven stilstaan op hun aanstekelijke beats.

De clip van Netzwerk toont Mustang Wanted, een Oekraïnse waaghals, op stap tijdens een van zijn hobby's, zonder beveiliging aan meterhoge kranen gaan hangen.

Explosive Stage

Naast de twee hoofdpodia valt op EXIT heel wat te ontdekken op de verschillende zijpodia zoals de Explosive Stage. De naam laat het al raden, hier kan je keihard rocken op kleppers als Fear Factory en Napalm Death. Er is ook plaats voor lokale helden zoals Armageddon en Phantasmagoria. Ze zijn in België nog onbekend, maar wie voor een potje headbeangen te vinden is, zal bij deze metalbands zeker zijn gading vinden.

Warm in afwachting uw nekspieren op met Suffer The Children van Napalm Death.

Exit Festival vindt plaats van 9 tot 12 juli door in Novi Sad, Servië. Tickets zijn beschikbaar voor 122€. Voor alle info kan je terecht op de website van het festival.

15 juni 2015
Robrecht Bracke