Exit en Sea Dance festival 2015 (3)

Achtergrond

daMusic viert binnen twee weken mee met de vijftiende verjaardag van EXIT Festival in Servië, één van de grootste festivals uit Zuid-Oost Europa. Voor we onze tent op de camping langs de Donau opzetten blikken we een laatste keer vooruit op dit veelzijdige festival.

Main stage: Clean Bandit

De wereld ging vorig jaar plat voor de monsterhit Rather Be, een opgewekt popnummer over liefde, gezongen met de verleidelijke stem van Jess Glyne. Driehonderd miljoen views op YouTube en heel wat Platina-awards later zijn we vooral benieuwd of Clean Bandit hun tijd op het hoofdpodium met meer dan enkele hits kan vullen.  “If you gave me a chance I would take it”, zegt Rather Be. Dat belooft. In afwachting laten we de vrolijke oorworm nog een dag in ons hoofd hangen.

Chill INN stage

Hoeveel kleinere podia er naast het hoofdpodium en de Dance Arena op EXIT zullen zijn, blijft een verrassing. Van metal op de Explosive Stage over trance op de Gaia Experimental Stage tot de top van de Balkangroepen op de Fusion Stage, op EXIT vind je werkelijk alle stijlen.

Op de Chill INN Stage mag het allemaal wat rustiger aan. Dat podium wil een verademing van reggea, funk, arican en latinoritmes aanbieden tussen de harde gitaarriffs en strakke beats. Vuurspuwers en gezellige verlichting maken de omkadering helemaal af. Relax!

Er is ook plaats voor experimentele muziek. Governmental 400 uit Belgrado plaatst beats onder wereldmuziek. Verfrissend of net op het randje? Oordeel zelf met deze Balkan Beat Revolution.

No Sleep Novi Sad Stage

De No Sleep Novi Sad Stage is het zijpodium van de Dance Arena. Twee clubs uit Belgrado en enkele muziekfora slaan de handen in elkaar om de Servische nachtscene tot leven te wekken. Tot de zon opkomt natuurlijk.

SEA DANCE

In de brede muzikale waaier die EXIT programmeert, lijken beats te overwegen op gitaren. Het hoofdpodium biedt voldoende toppers om onze honger te stillen en daarna nieuwe groepen te gaan ontdekken. Naast de programmatie zit de sfeer ook goed, dat bewijst deze aftermovie van vorig jaar. 

Wie na vier dagen niet genoeg kan krijgen van de festivalsfeer, kan voor een dubbelslag gaan. EXIT Festival stelt EXIT ADVENTURE voor. Dat is een dubbelticket waarmee je het ene weekend naar EXIT in Servië kan en het andere naar SEA DANCE in Montenegro. Koppel er een roadtrip aan en je hebt de vakantie van je leven.

Het SEA DANCE Festival presenteert kleppers als The Prodigy, Sigma, Wilkinson en Roisin Murphy op een strand aan de Middellandse zee. Vooral die laatste zouden we graag aan het werk zien. Ze bracht in mei een plaat uit met lange, uitgesponnen nummers. Geen radiohits meer; Roísín doet volledig haar ding. Zoals in Exploitation, een nummer waarvan de orginele versie negen minuten duurt. We zijn benieuwd hoe ze haar stijlswitch op het podium invulling geeft.

Exit Festival vindt plaats van 9 tot 12 juli in Novi Sad, Servië. Tickets zijn beschikbaar voor 122€. Voor alle info kan je terecht op de website van het festival. Het Sea Dance Festival vindt plaats van 15 tot 18 juli in Budva, Montenegro. Voor meer info surf je naar de website van het festival.

Hou overigens onze social media pagina's in de gaten, binnenkort geven wij excusieve combitickets weg voor het festival!

 

29 juni 2015
Robrecht Bracke