Eve's Plum

Achtergrond

Wie kent Eve’s Plum nog? Midden jaren ‘90 maakte de band enigszins furore met single I Want It All, maar hield het na twee albums voor bekeken, waarna de groepsleden in de anonimiteit verdwenen. Nadat Eve’s Plum op de klippen liep, ruilde zangeres Colleen Fitzpatrick haar woeste grom en combat boots in voor zonnige popmuziek à la Britney Spears, waarmee ze onder de naam Vitamin C grote faam verwierf (speelgoedfabrikant Mattel bracht zelfs een Vitamin C-pop op de markt), maar ook zij hield het na twee nochtans bijzonder positief ontvangen solo-albums definitief voor gezien.

Toch leek het even een succesverhaal te zullen worden: toen Ben en Michael Kotch in 1991 Fitzpatrick en basgitarist Chris Giammalvo (die later door Theo Mack zou vervangen worden) voor hun band Eve’s Plum rekruteerden (genoemd naar The Brady Bunch-actrice Eve Plumb), werd de groep in ‘92 door Sony Records opgepikt en op platenlabel 550 Music ondergebracht. Een jaar later lag debuutplaat ‘Envy’ in de rekken. Meteen werd Eve’s Plum met Debbie Harry en Courtney Love’s band Hole vergeleken. En hoewel singles Blue en Die Like Someone niet meteen bijster succesvol bleken, scoorde de groep wel een hit met I Want It All.

Geproducet door Roger Greenawalt (Iggy Pop, Radish, The Murmurs) en volledig in de lijn van het in die jaren bijzonder populaire grunge, bleek ‘Envy’ perfect het midden te houden tussen suikerzoete pop hooks en snerende gitaarlijnen: het hypnotiserende Venus Meets Pluto en On The Outisde behoren tot het beste wat de groep ooit op plaat heeft uitgebracht.

Nadat I Want It All zijn weg vond naar de soundtrack voor de film The Next Karate Kid, schreef de band in ‘95 het nummer Eye voor de soundtrack van Higher Learning, een film waarin Eve’s Plum een cameo kreeg toebedeeld. In datzelfde jaar verscheen ook hun tweede album, ‘Cherry Alive’. De eerste single van deze nieuwe plaat was Jesus Loves You (Not As Much As I Do), maar net als de eerste singles van hun debuutplaat, schopte Jesus Loves You het niet tot in de hitlijsten. Nog drie singles werden op de wereld losgelaten, maar bleken door gebrek aan promotie vanwege het platenlabel, eveneens onsuccesvol. Wanneer je de plaat nu beluistert, valt op hoe goed ‘Cherry Alive’ de tand des tijds doorstaan heeft, en is het verbazingwekkend dat het twintig jaar geleden zijn weg naar een groter publiek niet vond.

Uiteindelijk besloot 500 Music Eve’s Plum niet langer te vertegenwoordigen, waarna de groep in 1996 zonder platenmaatschappij kwam te zitten. De band hield het daarna nog geruime tijd vol: nadat ze door hun label aan de kant werden geschoven, keerden ze terug naar thuisstad New York om er aan een derde album te werken. Die plaat is er helaas nooit gekomen. Wel verscheen nog een ep met live-materiaal, ‘Eve’s Plum Live in Albany’, waarop enkele van die nieuwe nummers werden opgenomen. Helaas verscheen die plaat in zo’n kleine oplage, dat niet met zekerheid kan worden gezegd dat er nog een exemplaar van bestaat. Ook liet Eve’s Plum nog een cover van Save A Prayer van Duran Duran op de wereld los, maar daarna‘trok de groep definitief een streep onder hun carrière.

Nadat Eve’s Plum opgedoekt was, besloot Fitzpatrick een andere richting uit te gaan: als Vitamin C werd ze bij een groot publiek bekend met singles Graduation (Friends Forever) en Smile. De vlijmscherpe gitaarsolo’s en de mooi uitgebalanceerde combinatie van pop en grunge waar Eve’s Plum bekend om stond, werden ingeruild voor radiovriendelijke pop die vooral aan gillende pubermeisjes en- jongens gericht was. In 1999 verscheen debuutplaat 'Vitamin C', dat twee jaar later werd opgevolgd door ‘More’. Hoewel Fitzpatrick’s debuutplaat positief ontvangen werd, bleek opvolger ‘More’ minder succesvol: twee singles van de plaat haalden de hitlijsten niet, een derde single werd geschrapt en platenlabel Elektra Records besloot niet langer met Fitzpatrick in zee te gaan.

In 2001 werd Fitzpatrick wel opgepikt door V2 Records, maar nadat ook Last Nite, wat de eerste single van een derde album had moeten worden , onsuccesvol bleek, werd door het label besloten plannen voor een derde album te schrappen. In 2007 zei ze aan een nieuw album te werken, dat nog datzelfde jaar zou verschijnen. Maar ook die plaat is nooit verschenen.

Toch blijkt Eve’s Plum na twee decennia nog lang niet vergeten. Op online fora en in obscure chatrooms geven hopen fans te kennen dat ze klaar zijn voor een tweede rondje Eve’s Plum. Wie weet? De voorbije jaren besloten wel meer bands opnieuw aan het touren te gaan: onder meer My Bloody Valentine, Mazzy Star, Veruca Salt en Letters To Cleo kwamen met nieuw materiaal op de proppen. Misschien zou Eve’s Plum nu meer succes kennen dan in de jaren ‘90? Door vrouwen aangevoerde punkgroepjes winnen opnieuw aan populariteit en tegendraads zijn is weer ‘in’: de scheidingslijn tussen ‘alternative’ en mainstream is anno 2016 dunner dan ooit. Op hun tweede plaat ‘Cherry Alive’ bewees Eve’s Plum nog meer dan op hun debuutplaat ‘Envy’ het evenwicht tussen pop en zweterige rock  te kunnen bewaren. Bij een grote groep muziekfanaten gaat de hoop al aan het rijpen. Nu Eve’s Plum nog.

Wie nog meer luisteren wil, kan hier terecht voor Dog In My Heart, Venus Meets Pluto en Loved By You.

2 juli 2016
Wout Vlaeminck