Eurosonic 2018: de zaterdag - Noorderslag

Voorbeschouwing

Eurosonic / Noorderslag is niet ver weg meer. In temporele zin, dan. Vanaf woensdag 17 januari tot en met zaterdag 20 januari 2018 neemt een grote karavaan artiesten, liefhebbers, en zakenlui haar intrek in het hoge noorden van Groningen om elkaar te ontmoeten – waaronder wij van DaMusic. De hele binnenstad, met name bekend als studentenbastion, staat dan bol van eigentijdse, veeleer ondergrondse popmuziek in allerlei genres. Bands arriveren vanuit heel Europa en halen de wildste capriolen uit om zichzelf in de kijker te spelen. Platenlabels delen gratis bier uit. Kroegen waar geen live muziek te horen is, zullen spaarzaam zijn. En dan is er nog een conferentieprogramma waarin professionals en academici de vinger aan de pols van de industrie houden. Waar zien we het meest naar uit? Een handzaam overzicht per dag. Op Noorderslag spelen louter Nederlandse bands.  

Eurosonic 2018: de zaterdag - Noorderslag

ZATERDAG 20 JANUARI: NOORDERSLAG

 

Korfbal
Het Nederlandse undergroundcircuit is klein. Dus elk jaar staat er wel een specifieke nieuwe groep op die overal de potten en pannen van het dak speelt en die je onmogelijk kunt mislopen. Korfbal was dat in 2017. Een uiterst strakke liveformatie (drummer Leon Harms is de ster van de band) die de opwinding en hitpotentie van The Strokes koppelt aan de suspense en dwarse gitaarlijnen van Women. Korfbal is overigens een typisch Nederlandse sport die erg doet denken aan basketbal en van oudsher in teams van gemengd geslacht wordt gespeeld.

 

The Mauskovic

 

Dance Band
Deze groep is niet zomaar af te doen als weer een project waar drummer Nic Niggebrugge (Eerie Wanda, Jacco Gardner, Altin Gün) bij betrokken is. Neen, het is de band waarin hij zelf nu eens niet achter de kit zit, namelijk, maar de rol van frontman voor zijn rekening neemt. Met verve, en een panamahoed op. Wat je ziet is wat je krijgt: een rechttoe rechtaan dansfestijn waarop uitbundig doch plechtig hommage wordt gebracht aan cumbia en Afro-Caraïbische muziek.

 

 

Bonne Aparte
Een decennium geleden was dit het meest furieuze noiserockcollectief in het Nederlandse clubcircuit; te vergelijken met de reputatie van HEALTH in Amerika. Maar net zo snel als de band op toneel verscheen en maagstompen van anderhalve minuut uitdeelde, zo vlug verdween Bonne Aparte weer van de podia. Tot bandleider Gerrit van der Scheer de groep vorig jaar nieuw leven inblies en iedereen enthousiast bleek weer opgetrommeld te worden. Een weelde voor nostalgici en potentiële fans.

 

 

Roxeanne Hazes
De dochter van de bekendste, Nederlandse vertolker van het levenslied tapt zelf uit een heel ander muzikaal vaatje. Gelukkig maar, want waarom zou ze zich ook genoodzaakt moeten voelen eeuwig in de schaduw van haar vader te staan? Roxeanne verloochtent de erfenis van haar vader niet; in haar ontwapenende teksten over mislukte relaties en zelfkastijding hoor je hem zeker terug. Maar het is toe te juichen dat de zangeres, die tijdens het festival vijfentwintig jaar wordt, haar liedjes een eigentijdse productie heeft laten aanmeten.

 

 

Rosemary & Garlic
Je wordt miljoenen keren gestreamd in een gevierde afspeellijst op Spotify, maar niemand weet, niemand weet, dat je Rosemary & Garlic heet. Het officiële albumdebuut van het lichtvoetige, Utrechtse indiefolkduo en de presentatie op Noorderslag beogen die anonimiteit nu eens echt van tafel te vegen. De groep speelde de afgelopen jaren al sporadisch; onder andere in voorprogramma’s voor Laura Gibson. Benieuwd of ze op het moment suprème ook het Noorderslagpubliek weten te overtuigen van hun populariteit.

 

11 januari 2018
Max Majorana