Eurosonic 2018: de woensdag
Voorbeschouwing
Bijna Eurosonic / Noorderslag. In temporele zin, dan. Vanaf woensdag 17 januari tot en met zaterdag 20 januari 2018 neemt een grote karavaan artiesten, liefhebbers, en zakenlui intrek in het hoge noorden van Nederland om elkaar te ontmoeten. De hele binnenstad, een gekend studentenbastion, staat dan bol van eigentijdse, veeleer ondergrondse popmuziek in allerlei genres. Bands arriveren vanuit heel Europa en halen de wildste capriolen uit om zichzelf in de kijker te spelen. Platenlabels delen gratis bier uit; kroegen waar géén live muziek te horen is, zullen spaarzaam zijn. En dan is er nog een conferentieprogramma waarin professionals en academici de vinger aan de pols van de industrie houden. Een handzaam overzicht per dag.
WOENSDAG 17 JANUARI
The Homesick
De meest recente intocht van Sinterklaas lijkt een keerpunt in de ontwikkeling van dit trio uit Dokkum. Toen de goedheiligman eind vorig jaar in de heimat van The Homesick zou aanmeren en demonstranten de toegang tot het kleine Friese plaatsje werd ontnomen door boze burgers, illustreerde dat perfect waar de grillige postpunkband al jaren over zingt: de groeiende kloof tussen kosmopolieten en plattelanders. Later dit jaar meldt de groep zich in Texas op SXSW voor de definitieve internationale doorbraak.
Esther de Jong
Interessante nieuwe singer-songwriter uit Friesland, die veel indruk maakt met een Lynchiaanse, griezelige videoclip voor het nummer Van Mij. De schaars, maar treffend gearrangeerde songs verleiden de luisteraar tot voyeurisme in het persoonlijk gevoelsleven van De Jong. Hoe anders klinken deze songs onder eigen naam dan de potsierlijke elektropop die ze met O, Kutjes opvoerde? We zijn benieuwd of het live overeind blijft.
Raoul Vignal
Wie Jose Gonzalez, Gareth Dickson, Sam Amidon en aanverwanten kan appreciëren, hoeft niet verder te zoeken. Raoul Vignal is een folkartiest uit Lyon die afgelopen jaar zijn debuut uitbracht op het interessante Talitres, dat ook al platen van Destroyer, Micah P. Hinson en The Walkmen uitgaf. Zijn zalvende stem, opmerkelijk genoeg gespeend van elk Frans accent, wordt live bijgestaan door contrabas en drums.
ZES
Deze producer en multi-instrumentalist brengt al een aantal jaar muziek uit. Zijn idm-tracks bereikten in de huidige streamingcultuur grote hoogten; sommigen werden miljoenen keer geraadpleegd via Spotify en YouTube. Sinds de Eindhovenaar in 2016 besloot zich wat minder in anonimiteit te hullen en live zijn masker aflegde, is hij begonnen aan een tweede stap in zijn nog prille carrière.
Sirom
Eén van de interessantste, nieuwe bands van het Sloveense front, waar alle bands zich op één of andere manier dienen te verhouden tot de industriële sound van Laibach. Dit avant-gardistische trio kiest het pad van de meer progressieve, maar tegelijkertijd op een sympathieke wijze occult klinkende folk. Live zeer psychedelisch en bezwerend. Met de bejubelde tweede plaat 'I Can Be A Clay Snapper' op zak staan ze op het punt ook buiten het thuisland zieltjes te veroveren.