Eurosonic 2018: de vrijdag

Voorbeschouwing

Eurosonic / Noorderslag is niet ver weg meer. In temporele zin, dan. Vanaf woensdag 17 januari tot en met zaterdag 20 januari 2018 neemt een grote karavaan artiesten, liefhebbers, en zakenlui haar intrek in het hoge noorden van Groningen om elkaar te ontmoeten – waaronder wij van DaMusic. De hele binnenstad, met name bekend als studentenbastion, staat dan bol van eigentijdse, veeleer ondergrondse popmuziek in allerlei genres. Bands arriveren vanuit heel Europa en halen de wildste capriolen uit om zichzelf in de kijker te spelen. Platenlabels delen gratis bier uit. Kroegen waar géén live-muziek te horen is, zullen spaarzaam zijn. En dan is er nog een conferentieprogramma waarin professionals en academici de vinger aan de pols van de industrie houden/ Waar zien we het meest naar uit? Een handzaam overzicht per dag.

VRIJDAG 19 JANUARI

 

Chelou

Wie er precies achter dit alias schuilgaat is onbekend. Wat wel duidelijk is: het zeer eigentijdse en eclectische geluid van deze Londenaar is even intelligent als toegankelijk. Op fraaie wijze vervlecht hij subtiele elektronica en r&b in zijn indiepop, die toch altijd naturel blijft klinken en nergens geforceerd aandoet. Zijn fanbase bestaat uit onder meer Thurston Moore en Kele Okereke. Gaat Chelou live net zo veel potten breken als online?

 

 

Tontario

Tontario is een Fin met wanderlust. Wij kunnen althans niet precies begrijpen waarom hij in zijn bio rept over de spookachtig mooie, Scandinavische natuur en zichzelf vervolgens toch vernoemt naar een Canadese provincie met min of meer dezelfde ecologie. Dat gezegd zijnde; er valt geen speld tussen zijn liefde voor downtempo beats, ritselende veldopnames, en filmische house te krijgen. Zijn nieuwste ep ‘From Below’ verscheen onlangs op het smaakvolle elektronicalabel Anjunadeep.

 

 

Hospital Bombers

Het kostte, naar verluidt, vele jaren zeuren, maar eindelijk lukte het platenbaas Koen ter Heegde om Hospital Bombers (naar Mountain Goats) weer eens bij elkaar op een podium te krijgen. De groep bracht in 2012 de laatste langspeler ‘At Budokan’ uit, speelde dat jaar als headliner op een protestavond tegen liefdesverdriet en verdween stilletjes van de radar ten gunste van groepen als Spilt Milk, Beginners, Naive Set, en The Avonden. Hun optreden vindt plaats in het teken van de tweedaagse showcase ‘The Sound Of Young Holland’, door Subroutine Records en Lepel Concerts.

 

 

Pardans

Denemarken is dit jaar het te benadrukken land op het festival. Kopenhagen staat sinds pak ‘m beet een half decennium te boek als Europese hoofdstad van punk. Dus tel uit je winst; met Pardans bijvoorbeeld. Het sextet pakt het wat experimenteler aan dan collega-stadgenoten als Ice Age en Communions. Zo hebben ze niet zelden een broertje dood aan coupletten en refreinen, waar dan weer vooruitstrevende glansrollen voor viool en saxofoon tegenover staan.

 

 

Superorganism

Mogelijk de meest besproken band die momenteel in Londen rondloopt. De van oorsprong Nieuw-Zeelandse groep telt acht leden die hutjemutje twee verdiepingen delen. De liedjes gaan van kamer naar kamer als wierook tot er krankzinnige popsongs als Nobody Cares en It’s All Good uitrollen. Ze speelden dan ook al bij Jools Holland en naar het debuut op Domino wordt reikhalzend uitgekekken. Denk Flaming Lips, Jo Goes Hunting, The Go! Team.

 

10 januari 2018
Max Majorana