Eurosonic 2018: de donderdag

Voorbeschouwing

Eurosonic / Noorderslag is niet ver weg meer. In temporele zin, dan. Vanaf woensdag 17 januari tot en met zaterdag 20 januari 2018 neemt een grote karavaan artiesten, liefhebbers, en zakenlui haar intrek in het hoge noorden van Groningen om elkaar te ontmoeten – waaronder wij van DaMusic. De hele binnenstad, met name bekend als studentenbastion, staat dan bol van eigentijdse, veeleer ondergrondse popmuziek in allerlei genres. Bands arriveren vanuit heel Europa en halen de wildste capriolen uit om zichzelf in de kijker te spelen. Platenlabels delen gratis bier uit. Kroegen waar géén live-muziek te horen is, zullen spaarzaam zijn. En dan is er nog een conferentieprogramma waarin professionals en academici de vinger aan de pols van de industrie houden/ Waar zien we het meest naar uit? Een handzaam overzicht per dag.

 

DONDERDAG 18 JANUARI

 

Melissa Kassab

Haar moeder is een Zwitserse, haar vader komt uit Libanon. Dat klinkt exotisch op papier, maar op band is het voor liefhebbers van delicate folk en Americana vooral een sonisch feest van herkenning. Kassabs nomadenbestaan voerde haar langs de grote, mythische autowegen van Amerika; en dat hoor je terug in haar weidse, solitaire liedjes, die vaak tot niemand in het bijzonder lijken te zijn gericht. Benieuwd of ze live ook zo weet te betoveren.

 

 

Fusus

Spiksplinternieuw verbond tussen drie Nederlandse vrienden die elkaar al kennen sinds hun vroege jeugd. Waar de één zijn conservatoriumgraad haalde als percussionist, legde de ander zich toe op het maken van house- en technoproducties. Nu brengen ze samen een soort crossover van eigentijds gecomponeerde muziek, elektronica en avant-garde. Een muzikale speeltuin die het goed doet door de hoofdtelefoon en waarvan wij ons afvragen of hij ook op de dansvloer tot zijn recht komt.

 

 

Polo & Pan

Polo & Pan is een rijzende ster in het Franse clubcircuit. Balancerend op een koord tussen pop en dance scoren Alexandre Grynszpan en Paul Armand-Delille in hun moederland de ene hit na de andere. Het is een kwestie van tijd voor de twee dj’s, die elkaar in de gesoigneerde, Parijse club Le Baron voor het eerst ontmoetten, een brug slaan naar de mainstream. Acts als Isaac Delusion en Fakear gingen hen voor.

 

 

Andrea Belfi

De in Italië geboren en nu vanuit Duitsland opererende drummer en componist Andrea Belfi staat bekend om zijn opzienbarende, live shows. Die houden het midden tussen elektro-akoestische experimenteerdrift, vrije improvisatie en ritmische spierballensolo’s. Slim geprogrammeerd in het knusse, bijna honderd jaar oude AA-theater.

 

 

Vic Crezée

Vic Crezée scoorde met Vinkgor en 500 Euro enkele culthits in het Amsterdamse uitgaansleven. Het zijn dan ook uiterst aanstekelijke krakers die de toon zetten voor menig drinkgelag en handelen over het wel en wee van de nachtelijke consument in de hoofdstad. Geen wonder dat het Appelsap-festival, al jaren met een showcase-avond in Groningen vertegenwoordigd, Crezée’s mix van hiphop, house en disco nog even naar voren schuift.

 

8 januari 2018
Max Majorana