Europavox: muzikale diversiteit

Achtergrond

Regeringsonderhandelingen waar niemand nog iets van wil begrijpen in België, pensioensgerelateerde rellen in Frankrijk, giftige smurrie in Hongarije, Geert Wilders en zijn kapsel in Nederland, besparingen in het Verenigd Koninkrijk en overstromingen in Portugal: Europa lijkt een ziek beestje. Gelukkig is er Europavox om de muziekminnenden onder de Europeanen een hart onder de riem te steken en te tonen (of laten horen) dat het anders en beter kan.

Europavox: muzikale diversiteit



Van 2 tot en met 4 december is de Brusselse Botanique het ideale decor voor Europavox, een project dat werkt rond muzikale diversiteit in Europa. Daar waar het politieke toneel een ver van mijn bedshow is voor veel jongeren wil Europavox Europa dichter bij hen brengen. Sinds vijf jaar organiseren ze dan ook festivals, meetings voor professionals en symbolische acties waarbij ze bv. 54 jongeren uit de verschillende lidstaten loslaten op een festival.

Het Europavoxfestival gaat al sinds jaar en dag door in Clermont-Ferrand in de Franse Auvergne. Dit jaar mocht men in mei 21.000 bezoekers verwelkomen om o.a. Pete Doherty, Arno en Hocus Pocus aan het werk te zien. Sinds het winnen van de Euroglobe grant steekt Europavox de Franse grenzen over en organiseert het festivals in landen die dat jaar voorzitter zijn van de EU. Dit jaar wordt Europa dus geleid door de lopende regering van België.

Als centrum van de EU en als hoofdstad van de voorzitter van de EU is Brussel de uitgelezen locatie om een driedaags Europees festival te organiseren. De zalen van de Botanique, de Rotonde, de Witloof bar en de Orangerie, ontvangen gedurende drie dagen 26 artiesten uit 14 landen.

Op 2 december draait alles rond de acht Millenniumdoelstellingen. Je betaalt dan ook € 8 voor 8 artiesten die allemaal vanwege hun persoonlijk verhaal of vanwege de boodschap die ze brengen iets te maken hebben met deze doelstellingen die armoede de wereld uit willen tegen 2015. Op deze dag vinden er ook extra activiteiten plaats zoals een congres/debat waar iedereen welkom is mits reservatie. Op dit congres/debat zal alles draaien rond de vraag 'Wat kan de jeugd doen om armoede de wereld uit te helpen?'.

In de hal van de Botanique stellen 8 NGO's de Millenniumdoelstellingen uitgebreid voor en tevens treden de winnaars van de 'I Fight Poverty-wedstrijd' op. Deze wedstrijd bood jongeren tussen 15 en 25 jaar de kans om tot 17 oktober een lied in te sturen met als thema, rarara, armoedebestrijding. De winnaar wordt gekozen door online te stemmen en door een professionele jury. Blijkbaar heeft iedereen iets geleerd van de nieuwste puntenbedeling op het Eurovisiesongfestival.

Op 3 december kun je in de Orangerie kennismaken met de Naïve New Beaters (Franse poprap), de Denen van I Got You on Tape en Britse popsensatie Julian Perretta. In de Rotonde wachten op ontdekking: de Boogers (Franse elektro-poprock), het Finse Le Corps Mince de Françoise en het Griekse elektro-damesdue Marsheaux. Tot slot wordt u getrakteerd op Ierse alternatieve rock van Funeral Suits in de Witloof Bar en de revelatie op Europavox in de Auvergne: Instrumenti, een Letse formatie waarbij u de beentjes niet kan stilhouden.

De Botanique verwelkomt op 4 december het Zweedse Wildbirds and Peacedrums dat zich voor de gelegenheid laat begeleiden door een plaatselijk koor, de Deense Agnès Obel en de duistere Portugese folk van Mazgani. Deze avond kan er uit het dak gegaan worden met de Belgische Vermin Twins en het Italiaanse My Awsome Mixtape. Ook Bruxelles mag laten horen wat ze kunnen.

Wij zullen er alvast bijzijn. U ook?

Meer info over tickets en reservaties van activiteiten: www.botanique.be en www.europavox.com

23 oktober 2010
Wendy De Cauwer