#ETPhoneHome - The Replacements - Answering Machine (1984)

#ETPhoneHome - The Replacements - Answering Machine (1984)

Zolang de moderne mens al communiceert met een technisch apparaat, is de telefoon een onderwerp voor menig songschrijver. Een weekje telefoonsores in pittige nummers gegoten.

Eindelijk eens een aanleiding gevonden om dit onvoorstelbaar straffe, gruwelijk goede nummer voor de achteloze voeten te strooien. Uiteraard zijn wij als devote Replacements-discipelen zwaar bevooroordeeld. Don’t get us started over Minneapolis’ finest, maar in alle objectiviteit: dit is de wereldhit die u wellicht te weinig - of erger nog: nooit - gehoord hebt. 

Hij is er nochtans al een hele wijl, dit Answering Machine.  Van de 'Let it Be'-lp van The Replacements uit 1984, die onderdeel is van de heilige drievuldigheid van dat jaar, want ook 'Zen Arcade' van Hüsker Dü en 'Double Nickles On The Dime' van The Minutemen zijn sonische kleinoden die, nu toch al bijna veertig jaar later, nog altijd diepe voren trekken door ons muzikale hart. 

Het was nog punkrock en een tik hardcore, maar je voelde dat deze jongens de invloeden en impulsen toch een stap verder gingen exploreren en de hardcore-attitude ook voor andere doeleinden gingen aanwenden. Voorman en componist van The Replacements, Paul Westerberg, nam songwriting zeer ernstig en van luid en rauw ging hij steeds vaker het zijpad genuanceerd en melodieus op of mixte hij die dingen op zijn manier.

En dat leidde tot zeer verrassende resultaten, getuige Answering Machine, dat op een Spartaans gearrangeerde manier (stem, overstuurde gitaar en enkele telefoonsamples) een onbeantwoorde hartenkreet in één geut de wereld in stuurde, een wereld die bovendien helemaal niet luisterde. 

Zelden werd ldvd en intense smart zo treffend verklankt: “How do you say ‘I Miss You’ to an answering machine”. Geniale lijn. Zo simpel dat je je hardop afvraagt waarom nooit eerder iemand dat in een song boetseerde. Indien u het nummer reeds kende: even achteruit leunen en speakers op elf. Indien niet: eveneens de speakers op elf en blijf daarna minutenlang genieten van de zinderende stilte na deze schreeuw om aandacht, de mooiste schreeuw om aandacht die u deze week zal horen. Zeker weten!

5 juli 2021
Laurens Leurs