#ETPhoneHome - The B 52’s - 6060 842 (1979)

#ETPhoneHome - The B 52’s - 6060 842 (1979)

Zolang de moderne mens al communiceert met een technisch apparaat, is de telefoon een onderwerp voor menig songschrijver. Een weekje telefoonsores in pittige nummers gegoten.

Net zoals bij The Beatles (de witte, de rode, de blauwe) mag je bij The B 52’s in kleuren spreken over de eerste (de gele) en de tweede (de rode) plaat. Machtige, indrukwekende state of the art new wave-platen, die in onze tienerjaren gigantisch veel invloed hadden.

Uiteraard mag 6060 842 in deze telefoonweek dan ook niet ontbreken. Cindy Wilson: “The lyrics for this song were really a big Fred kind of poem". Met Fred bedoelt ze uiteraard B-52’s-voorman Fred Schneider. In het nummer, vindt een zekere Tina het nummer 6060 842 over de badkamermuur geschreven met de tekst: "If you'd like a very nice time, just give this number a call." Het betreft een zogenaamd pranknumber en de vrouw in de song belt gefrustreerd naar de infolijn om vast te stellen dat het nummer “has been disconnected”.

Het vierde nummer op de gele is pittig ritmisch en dynamisch en wordt gespeeld door een groep, die eigenlijk helemaal geen muziekopleiding en weinig speelervaring had. Het waren hun originele inzichten en unieke aanpak die de doorslag gaven, muzikaal vooral, onder regie van gitarist Ricky Wilson (broer van Cindy), die in 1985 overleed aan AIDS. 

7 juli 2021
Laurens Leurs