#ETPhoneHome - Sugarloaf - Don’t Call Us, We'll Call You (1975)

#ETPhoneHome - Sugarloaf - Don’t Call Us, We'll Call You (1975)

Zolang de moderne mens al communiceert met een technisch apparaat, is de telefoon een onderwerp voor menig songschrijver. Een weekje telefoonsores in pittige nummers gegoten.

Eén van die supervette hits van een groep, waarvan je daarna amper nog hoorde. Maar de single was een dikke favoriet destijds, midden jaren zeventig.

Sugarloaf had in 1970 al een hit gescoord over de oceaan met Green-Eyed Lady, een progachtige powerpopsong. Een instrumental bovendien, maar toen die niet onmiddellijk een vervolg kreeg, werden ze door het platenlabel gedropt en slaagden ze er niet onmiddellijk in om een nieuw label te vinden. En die ervaring leidde dan rechtstreeks tot Don’t Call Us, We’ll Call You, de zinsnede waarmee ze telkens weer wandelen werden gestuurd.

Eén van de labels, die hen afwees, was CBS en daar werd subtiel wraak op genomen door het geluid van de druktoetsen te gebruiken in het nummer. Voor de pientere luisteraar, die de kiestonen ontcijferde, was het duidelijk dat CBS Sugarloaf had afgewezen. Nadat het nummer een hit werd, veranderde CBS doodgemoedereerd het telefoonnummer. Een andere set kiestonen, aan het einde van het nummer, leidde naar het Witte Huis in Washington, waarvan het nummer niet veranderd werd, maar die een State Department-ambtenaar liet onderzoeken waarom ze zoveel telefoontjes ontvingen met vragen over Sugarloaf. Het Claridge-label had de moed om Sugarloaf te tekenen en de single uit te brengen en scorrde er een dikke hit (nummer negen in 1975) mee.

Frontman Jerry Corbetta schreef het nummer met John Carter, die ook al een serieuze hit scoorde met Incense And Peppermints van the Strawberry Alarm Clock, die ook via de fantastische Nuggetsverzamelaar werden heropgevist. Heel veel is er verder niet bekend van de groep, behalve dat ze eerst als Chocolate Hair door het leven ging en uit Denver Colorado kwam. 

Na de ontbinding van Sugarloaf speelde Jerry Corbetta nog bij Wild Cherry, die met Play That Funky Music een nummer-één-hit hadden en bij Disco Tex & the Sex-O-Lettes, die scoorden met Get Dancing. In 1980 werd Corbetta lid van The Four Seasons. Jerry Corbetta overleed in 2016. Maar Don’t Call Us is nog steeds een forse powerpopstamper.

6 juli 2021
Laurens Leurs