#ETPhoneHome - Lavvi Ebbel - On The Telephone (1981)

#ETPhoneHome - Lavvi Ebbel - On The Telephone (1981)

Zolang de moderne mens al communiceert met een technisch apparaat, is de telefoon een onderwerp voor menig songschrijver. Een weekje telefoonsores in pittige nummers gegoten.

Deze Aalsterse bende hebben ons concertgewijs zo'n beetje ontmaagd, want onze eerste echte live ervaring gebeurde "stoemelings", toen op vakantie met de ouders aan zee in de put bij het casino van Middelkerke Walter Verdin aka Spezimen En De Risico's gratis te zien waren. Lang niet slecht, maar even later, in oktober 1981 kozen wij als eerste zélf gekozen optreden voor de Traumatour van T.C. Matic en Lavvi Ebbel in Jeugdhuis de Pungel.

Nadat de voorzitter, ene Rik van JH De Pungel, vader had gerustgesteld dat alles ok was togen wij naar de Traumatoer, onderwijl nippend van een eerste Ops-Ale. Daar maakten we dus kennis met twee hoofdrolspelers van ‘Get Sprouts’ (1980), het echte nulpunt van de Belpop, waarop samenstellers Marcel Vanthilt en Gust De Coster onder het mom van een hippe spaarsensibilisering van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas de jeugd aan het sparen wilden krijgen en onbewust het startschot gaven van iets dat op een echte muzieksien begon te lijken met onder meer T.C. Matic, Telex, The Machines, The Employees, Jo Lemaire, Once More (later Luna Twist), The Kids, De kreuners, Toy, Telex en Rick Tubbax.

Maar de echte klapper op 'Get Sprouts' was voor ons de relatief onbekende groep Lavvi Ebbel met No Place To Go, een unheimlich duister klinkend stukje neurotische, donkere funk met echo's van Talking Heads en The B 52's, maar toch een eigen smoeltje. Later, in 1983, zagen wij Lavvi Ebbel nog op het machtige Festivalcatraz in Zonhoven in de vroege namiddag. Toen werd er te pas en te onpas om Give Me A Gun geschreeuwd tot Vander Taelen smeekte: "Kent er nu niemand een ander nummer?", waarop wij vanop de eerste rij tot onze eigen verbazing Suffering riepen en hij antwoordde: "Awel, dat is nu eens een verstandige mens, zie. Dat spelen we nu wel". Jeugdige overmoed passend beloond: la vie est belle...soms toch!

En zo komen we tot het thema van de week met een getelefoneerde single van Lavvi Ebbel (die afgekraakt werd in Humo) die wij kochten voor 100 Belgische franken in Fonosjop Kludde in Bree en we draaiden het ding tot het grijs werd en nog goed bleef klinken ook.

10 juli 2021
Laurens Leurs