Esperanzah 2013: Garnituur in verschillende kleuren

Achtergrond

Van vrijdag  2 tot en met zondag 4 augustus vindt in de abdij van Floreffe, nabij Namen, Esperanzah plaats. Een gezellig, geëngageerd festival met artiesten van allerlei garnituur.

Esperanzah 2013: Garnituur in verschillende kleuren



Festivals vinden sinds jaar en dag plaats op weien, in parken of op pleinen, zo niet Esperanzah. De setting voor het wereldfeest is een  prachtige abdij gesticht in 1121 door Norbert de Gennep.

Of deze streng ascetische stichter van de premonstanzerorde akkoord zou zijn gegaan met het programma van dit festival is een andere zaak. Met Sana Bob, Dub inc. en Protoje op de affiche zullen pretsigaretten menig festivalganger allicht in hoger sferen brengen. En naast een hele hoop sterke vrouwen komt met Keny Arkana en Skip&Die ook het anti-kapitalistisch geluid aan bod.

Maar u verwacht natuurlijk een grondige muzikale gids en geen toeristische brochure. Waar wij naar uit kijken vraagt u?

Vooreerst Woodkid, een jong Frans genie dat graag atmosferische muziek mag produceren. Van wijds naar verstild, van akoestische gitaar naar orkest en terug heeft hij met nummers als Iron en Brooklyn alvast onze onverdeelde aandacht. Daarenboven is Yoann Lemoine ook nog eens een begenadigd beeldenkunstenaar, laat maar komen.

Even daar voor zal Valerie June al de scène côtée jardin hebben betreden. Een unieke zwarte vrouwenstem die de blues zingt. Origineel? Allerminst! Steengoed? Jawel! Haar debuut: ’Pushin’ Against A Stone’ (geproduced door Dan Auerbach) heeft ziel zat en gebroken harten troef.

De tweede festivaldag beginnen met een Balkanfeestje? Het Belgische Bernard Orchestar bedient u op uw wenken. Wie na het dansen even wil uitblazen kan zich laten wegvoeren door Jawhar & Shibatas. De band rond de Tunesische singer songwriter Jawhar brengt sfeervolle deuntjes met een vleugjes folk, Afrika en rariteiten allerhande.

Ook de immer gehelmde soul grootheid Cody Chesnutt vereert Floreffe met een bezoek. De verhalen die de man uit Atlanta ten berde brengt doen denken aan het beste uit de bluestraditie. Zijn muziek is echter één van de beste exponenten van de min of meer recente soulbeweging. Edgy, dansbaar en met hier en daar een hoekje af.

Protoje is een populaire Jamaïcaanse reggae artiest. Met vreemde synthmelodieën, sociaal bewogen teksten en een flinke scheut dub is hij op zijn best. Haalt hij echter zijn songs over marihuana en meisjes boven is de zeemzoete pop nooit ver af. Fingers crossed dus.

Behoeft Buena Vista Social Club nog een introductie? Vijftien jaar geleden werden de door Ry Cooder uit de vergetelheid opgeduikelde Cubaanse sterren wereldberoemd met hun zwoele, Caraïbische  muziek. Met Ochestra Buena Vista Social Club bemant een volgende generatie het Cubaanse muzikale vlaggenschip. Sterzangeres op leeftijd Omara Portuondo en topgitarist Eliades Ochoa, beiden lid van de originele band, vervoegen de jonkies op het podium van Esperanzah. Gaan is de boodschap!

Na het voornoemde balkanfeest maakt de scène decouvertes u zondag wakker op de dreunen van het Leuvense Lokomotiv. Een formatie percussionisten die met plezier u luie kont het bed uit zal beuken.

De concurrentie is echter niet mals, op datzelfde moment staat namelijk het erg eclectische Skip&Die op de planken van de scène côtée cour. Breakbeat, hiphop, cumbia, electro, de band rond de ravissante Cata Pirata gooit het allemaal bij elkaar. Het resultaat varieert van Oosters aandoende hiphop met een razende flow tot een meefluitertje getiteld Anti-Capitalista. Gaat daarheen en dans!

Qua activisme en progressiviteit spant het zondagsprogramma de kroon. Naast Skip&Die treedt namelijk nog HK & les Saltimbanks aan. Deze groep brengt een mengelmoes van feestelijke genres en een boodschap van tolerantie. Even later mag de immer kwade Keny Arkana het Floreffe in brand steken met haar rage. Snoeiharde Franse hiphop met een boodschap, wij zijn voor. En alsof dat alles nog niet genoeg is slingert het Engels-Pakistaanse Asian Dub Foundation u met haar anti racistische Oosters geïnspireerde rock de week binnen.

Nu dat Esperanzah een festival is dat zich bewust is van wereldproblemen valt niet enkel te merken aan het programma, de abdij van Floreffe behuist dit weekend  allerlei  bewegingen met een ecologisch en sociaal karakter.

Verder kunt u genieten van cinéma, straatanimatie. Als toemaatje is er dan ook nog eens Radio Esperanzah, wiens team met paard en kar door Floreffe trekt om het gesproken woord te bevrijden en u bewust te maken van de vele ecologische en sociale problemen die ons teisteren. Toch maar oppassen de hierboven genoemde Norbert de Gennep zag pas het licht toen hij van zijn paard werd gebliksemd.

Dus: zon, sociale bewogenheid, cinéma en goede muziek waar door veelvuldige kruisbestuiving geen etiket valt op te plakken. U weet waar wij dit weekend vertoeven.

31 juli 2013
Koerian Verbesselt