Er zit een Ieper Hardcore Fest in ieder van ons

Voorbeschouwing

Je krijgt het op een schoteltje dezer dagen: de gekste, meest egoïstische grillen van wereldleiders, het milieu gaat compleet overstag, mensen lijken dommer en blinder dan ooit. Een fraaier doomscenario voor een world-upside-down-film is haast niet denkbaar. Het grootste Do-It-Yourself punkfestival van België ofte het oudste hardcorefestival van Europa kan er maar vruchten van plukken. Ook ditmaal zullen allicht weer zo’n tienduizend fans van het wildere genre zich kunnen vergapen aan meer dan zeventig grote, nationale en internationale vissen. Old school hardcore, metalcore, doom, emo, metal, grindcore, postrock, punk, sludge, etc. You name it, you get it.

En dat wilt wat zeggen. Op een rijtje... Oldskoolpunks worden steevast verwend door het festival. Dit jaar komen oude ratten als Cockney Rejects, Conflict en Discharge hun anti-politiek- en -establishmentboodschappen uitspuwen. In deze volgorde van tierend naar grimmig tot zelfs agressief. In schril contrast met de Schotse gaelic pubpunkers Oi Polloi dus.

 

 

Metalheads mogen de kneukels ondermeer opwarmen aan de iconische horror-humorblasts van ex-Misfit Doyle, aan de stevige heavy stonermetal van High On Fire of aan de meer industrial-gedreven grunts van Hatebreed-zanger Jasta die gastmuzikanten Dino Cazares (Fear Factory) en Kirk Windstein (Crowbar) op sleeptouw neemt. En dan zwijgen we nog even van de pittige grindcorelegende Agathocles.

 

 

Maar Ieperfest is natuurlijk in eerste plaats een Hardcore Fest. In volledige American style, dankzij over the ocean-bands als metalcoregoden Converge, als het energiek humoristische Deez Nuts of als het uitermate snelle Comeback Kid. Wat meer profetisch en diepgaand met het legendarische, herrezen Doom of met de Hare Krishna-hardcorepunkband Shelter.

 

 

En Ieper Hardcore Fest heeft in elke van deze categorieën nog honderden must-see's. Benieuwd ook hoe het thrashmetaltrio Highkick Wizzard het er vanaf zal brengen als winnaar van de Verse Vis-contest boven een kleine tweehonderd (!) ingeschreven bands.

 

 

En dan is er weer dat “meer”. De ontdekking van vele NGO-stands, van “fair vegetarian food” (waarvan je gevraagd wordt de overschot te delen), van de meest originele recyclage-acties

van de interessante discussies en gespecialiseerde bibliotheek, ... Kortom, de mensen die gaan voor actie en de hardcore spirit in realiteit omzetten.

 

U vraagt zich nog af waarvan die Lifetime Achievement Green Award komt die het festival van OVAM kreeg vorig jaar? Wij al lang niet meer.

 

Ieper Hardcore Fest laat zijn duivels los van 10 tot 12 augustus 2018. Alle info op de website.

6 augustus 2018
Johan Giglot