#EnjoyDivision - The Murder Capital - Green & Blue (2019)

#EnjoyDivision - The Murder Capital - Green & Blue (2019)

De oerkracht van Joy Division! Slechts twee echte studioplaten en goed veertig jaar later zijn ze nog steeds de standaard, de lat waaraan andere potentiële classics worden afgemeten. We gaan een weekje tonen dat de Manchester Fab Four nog steeds gloeiendhot zijn. Veel groepen van vandaag zijn nog steeds zwaar schatplichtig aan Joy Division en maken daar ook absoluut geen geheim van.

De ritmepatronen zijn rechtstreeks weggelopen uit Atrocity Exhibition, de opener van 'Closer' van Joy Division uit 1980, maar iets verder doet de wonderlijke Murder Capital er wel haar eigen ding mee. De ingrediënten zijn desondanks van dezelfde origine: de luisteraar onderdompelen in een donkere, dreigende wereld. Net als die andere knappe Ierse groep Fontaines D.C. uit Dublin.

Voorman James McGovern verkent op onderkoelde manier de grenzen tussen licht en donker, tussen leven en dood. In een productie van Flood (Cave, New Order, PJ Harvey, Sigur Ros) die precies de juiste toon vond. Van de excellente debuutplaat 'When I Have Fears', die precies dat doet wat de titel belooft: behoorlijk tuinieren in en met uw angsten.

29 december 2020
Laurens Leurs