#EnjoyDivision - Mark Lanegan Band - Name And Number (2019)

#EnjoyDivision - Mark Lanegan Band - Name And Number (2019)

De oerkracht van Joy Division! Slechts twee echte studioplaten en goed veertig jaar later zijn ze nog steeds de standaard, de lat waaraan andere potentiële classics worden afgemeten. We gaan een weekje tonen dat de Manchester Fab Four nog steeds gloeiendhot zijn. Veel groepen van vandaag zijn nog steeds zwaar schatplichtig aan Joy Division en maken daar ook absoluut geen geheim van.

Mark Lanegan is ongetwijfeld één van de meest productieve krachten in het muzieklandschap met minstens één plaat per jaar en dan tellen we de diverse samenwerkingsverbanden en hand- en spandiensten aan anderen nog niet mee.

Deze is van zijn plaat van vorig jaar, 'Somebody’s Knocking', waarop hij de voorliefde voor donkere wavepatronen ongebreideld van de leiband laat. In een productie van duivel-doet-al Alain Johannes, die eerder ook al Queens Of The Stone Age en Them Crooked Vultures voorzag van zijn kwaliteiten en die we afgelopen jaar ook in alle eenvoud en kracht solo konden bewonderen bij een zeer gesmaakt solo-concert in Volt Sittard.

Dat Mark Lanegan graag de donkerte opzoekt wisten we al, maar dat hij daarbij ook de wavy synths een fijne rol laat spelen, is een aangename verrassing. “When your name has become a number / A wildness of sorrow and slumber”. Eentje die uit de notitieboekjes van Ian Curtis had kunnen komen.

28 december 2020
Laurens Leurs