Else Van Doorslaer

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Else Van Doorslaer



Hoe vat jij 2012 samen. Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
Het verlangen naar groepsbeleving is een maatschappelijke trend die zich ook duidelijk manifesteert in de muziekwereld. De stormloop op tickets voor concerten en festivals was nog nooit zo groot. Met als keerzijde van de medaille dat grote concertorganisatoren als LiveNation de prijzen de hoogte injagen, zodat (jonge) fans geen geld meer overhouden om ook het album van hun favoriete groep aan te schaffen. Het illegaal downloaden gaat maar door, wordt nog steeds niet aangepakt door de overheid en betekent broodroof voor de muzikanten.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – ‘Banga’ – Patti Smith
2 – 'Blue Lines 2012 mix/remaster’ – Massive Attack
3 – ‘Cut TheWorld’ – Antony and the Johnsons
4 – ‘Wrecking Ball’ – Bruce Springsteen
5 – ‘Mid Air’ – Paul Buchanan
6 – ‘Standing At The Sky’s Edge’ – Richard Hawley
7 – ‘Blues Funeral’ – Mark Lanegan Band
8 – ‘A Gentleman’s Agreement’ – Dez Mona
9 – ‘Code’ – The Scene
10 –‘Twist’ – Flying Horseman

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Portishead, OLT Rivierenhof, 17 juli
2 – Richard Hawley, Botanique, 6 juni
3 – Patti Smith, OLT Rivierenhof, 1 juli
4 – Villagers, AB, 4 november
5 – Dans Dans, Arenberg, 29 januari

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
De ticketverkoop start steeds vroeger waardoor je binnenkort een jaar vooraf je geld mag neerleggen. Als we met zijn allen niet langer meedoen aan dat opgeklopt gedoe en weigeren om nog exuberante bedragen te betalen voor een ticket, zal het tij ooit wel keren.

Op muzikaal vlak kijk ik uit naar de nieuwe albums van "oldie" Nick Cave en "jonkie" Conor J. O'Brien (Villagers). De voorproefjes die beiden al lieten horen, klinken buitengewoon opwindend. En hopelijk zal Portishead ons volgend jaar eindelijk verblijden met een nieuw album.

25 december 2012