Electronic Arts Festival: pionierseiland

Voorbeschouwing

Met Electronic Arts Festival werpt de Bozar een licht op wat beweegt in de digitale kunsten. Nog tot twee oktober zijn werken van beeldend kunstenaars te bewonderen die allen op de één of andere manier nieuwe technologieën incorporeren in hun werk. Het hoogtepunt van het festival zijn drie avonden (22,23 en 24 september) waarop een wijde variëteit aan digitaal muziektalent haar kunnen mag tonen.

Hoewel het festival zich dus beperkt tot elektronische artiesten is de line up erg eclectisch. An sich heeft Raimes kruising van industrial, darkwave en techno weinig te maken met Pieter Serries sonisch laagjeswerk, noch met de meer extatische elektronica van Gold Panda. Enerzijds is het jammer dat het Electronic Arts Festival het label elektronische muziek op zo'n wijde muziekwereld plakt, anderzijds is het verrijkend om zoveel muzikale experimenten, wars van hokjes, bij elkaar te zien. De Bozar heeft haar best gedaan om de fine fleur van de hedendaagse avant garde samen te krijgen en slaagt daar wonderwel in.

Qua sfeer kan het moeilijk verder uiteenlopen dan – jammer genoeg overlappend – de ongemeen agressieve harsh noise van Damien Dubrovnik, compleet met uitgekotste piezzo microfoon, en de kabbelende, ritmische, tribale en repetitieve house van Ryo Murakami. Elke artiest op het festival heeft een heel eigen sferische stempel, de zoemende dreiging die uitgaat van Silk Saw lijkt op niets dan Silk Saw, de zenuwachtige drive van Ueno Masaaki is evenzeer uniek, zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Alle genodigde artiesten verkennen en verleggen dan wel weer grenzen op structureel vlak. Tim Hecker gooit op- en afbouw helemaal overboord en blijft zweven in een diepe, desolate ruimte van noise, drone en ambient. Noveller plaastert met gitaar en bijhorende effecten het ene muzikale echelon op het andere in een dik echoënde weerklank. Murakami blijft kabbelen en speelt met subtiele verandering, net als Ron Morelli.

Electronic Arts Festival biedt een dwarsdoorsnede van een muziekwereld die lurkt in de schaduw van de stroom platte EDM, een interessant, immer veranderlijk pionierseiland.

23 september 2016
Koerian Verbesselt