Eindejaarslijstje Quentin Soenens

Eindejaar 2017

(qs) waande zich dit jaar het hoofdpersonage in de roman van Herman Brusselmans, ‘de man die werk vond’, want hij vond werk en werd het levende bewijs dat ‘werk in de journalistiek’ geen contradictio in terminis is. Verder ontdekte hij met Tamino een nieuwe ster aan het Belgische firmament en gaf het jongste seizoen van ‘Temptation Island’ hem nieuwe, verhelderende inzichten in de condition humaine en menselijke omgangsvormen.

Nu al klassiekers

1. Tamino – ‘EP’

2. Alt-J – ‘Relaxer’

3. Kendrick Lamar – ‘DAMN.’

4. The War On Drugs – ‘A Deeper Understanding’

5. The xx – ‘I See You’

Subliem, maar vluchtig

1. The Flashbulb – ‘Piety Of Ashes’

2. Beth Ditto – ‘Fake Sugar’

3. Ghostpoet – ‘Dark Days + Canapés’

De podiumbeesten

1. Tamino – Ancienne Belgique, 11/10/2017

2. Alt-J – Sziget Festival, 15/08/2017

3. Dans Dans – Handelsbeurs Gent, 22/07/2017

4. Chinese Man – Ancienne Belgique, 24/03/2017

5. Dimitri Vegas & Like Mike – Sziget Festival, 15/08/2017

Vergeet de hype

Schoenmakers die niet bij hun leest bleven en dachten zichzelf en de wereld te verrijken door zich in nieuwe kunstvormen te storten: niet doen. Voor je je carrière een nieuwe wending geeft, onderwerp jezelf aan grondige zelfreflectie en kwaliteitscontrole met volgende vragen: “Zit iemand hier op te wachten?”, “Hoe kan ik mijn tijd nuttiger besteden?” en “Hoe voorkom ik dat ik op mijn oude dag in een toekomstige talkshow geconfronteerd zal worden met gênante beelden waarmee de presentator en het studiopubliek hartelijk om moeten lachen en ikzelf ineenkrimp van schaamte over mijn jongere zelve?”We kijken onder meer naar filmdiva Astrid Bryan en een dabbende Peter Van de Veire. Winnaar in deze categorie is de single Croque Monsieur, die bij dezen de wisseltrofee van G Goran (2015) en de Vlaams Belang-single ‘Dit is Vlaamse Grond’ (2016) mag overnemen voor z’n verdienste om de Vlaamse laagcultuur nog maar eens op de kaart te zetten. De single verenigt meteen ook het irritantste showbizz-koppel van afgelopen jaar: Gert Verhulst en James Cooke.

Last but not least: scripted reality. Hoef ik daar nog woorden aan vuil te maken? Hoe lang nog, vtm?

Kritiek op de kritiek

In de golf van laudatio’s over het memorabele concert van Nick Cave in het Sportpaleis – waar ikzelf helaas niet bij was – vielen enkele pareltjes waar te nemen, waaronder deze in Humo:Met voorsprong de grappigste recensie van het afgelopen jaar vloeide eveneens uit de pen van een Humo-recensent, over het godsgruwelijk MTV-gezwel ‘Double Trouble’. Je proeft de verrukking waarmee de auteur op elegante wijze het tv-programma de diepste aardkost in boort.

Het oog wil ook wat

Een al even originele als oogstrelende videoclip voor ‘Cigar’ van Tamino:

De obligatoire voorspelling

Ik voorspel dat het in 2018 even stil zal blijven rond Ian Thomas als rond Jasper Erkens en alle winnaars van The Voice tezamen. Daarnaast geloof ik dat de hype rond de Nederlandstalige pop een stille dood zal sterven, dat de M-Kids met een eenmalige comeback het Sportpaleis zullen uitverkopen en dat Tom Barman een nieuwe band zal oprichten.

18 december 2017
Quentin Soenens