Eindejaarslijstje Joris Roobroeck

Eindejaar 2017

Dit jaar vader geworden. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Naast het wiegje voor zijn dochter staat dus ook de database met jonge, veelbelovende, Britse bands, die hij dit jaar de Belgische markt zal laten bestormen. Joris Roobroeck kijkt terug op zijn 2017.

Nu al klassiekers

 

1. King Gizzard & The Lizard Wizard/ Mild High Club – ‘Sketches Of Brunswick East’

2. Mount Eerie – ‘A Crow Looked At Me’

3. LCD Soundsystem – ‘American Dream’

4. Father John Misty – ‘Pure Comedy’

5. Sheer Mag – ‘Need To Feel Your Love’

6. Vince Staples – ‘Big Fish Theory’

7. Mount Kimbie – ‘Love What Survives’

8. Kendrick Lamar – ‘Damn’

9. Idles – ‘Brutalism’

10. Playboi Carti – ‘Playboi Carti’Net niet, maar toch bedankt: Splurgeboys, Cabbage, Tyler The Creator, Priests, Sampha, Alex G, Shame en Wiki

 

Subliem, maar vluchtig

 

1. SZA – ‘CTRL’

2. Perfume Genius – ‘No Shape’

3. Millionaire – ‘Sciencing’

 

De podiumbeesten

 

1. Arcade Fire – Primavera Sound Barcelona 03/06/2017

2. Idles – Leffingeleuren 09/09/17

3. Sheer Mag – Kavka Antwerpen 19/07/17

4. Drake – Sportpaleis 28/02/17

5. Sampha – Ancienne Belgique 12/03/17

 

Vergeet de hype

 

Ergerlijkste trend: iedereen wil plots podcasts of internetradio maken, maar niemand heeft de tijd om er deftig naar te luisteren. Ook nog: het typische Belgische publiek dat net op tijd naar een optreden komt, heel het optreden luidruchtig staat te wezen en onmiddellijk na de laatste noot terug huiswaarts keert. Concerten moeten opnieuw evenementen worden waar je al vroeg staat te keuvelen met wat pintjes in de hand en achteraf nog wat blijft plakken. Ik doe alvast mijn best.Meest overroepen artiesten: The War On Drugs, Run The Jewels en Death Grips. Bedreigingen en doodsberichten naar mij gericht zijn welkom bij reacties.

 

Kritiek op de kritiek

 

In de rubriek “de zotten zitten nog niet allemaal binnen”: concertnews.be.Verder ben ik een groupie van alles wat Jeroen Maris en Oscar Bouwhuis schrijven. En laat die twee nu net samen naar Best Kept Secret geweest zijn voor Humo, samen met Cor de taxichauffeur. Maar op zijn best is Jeroen Maris nog steeds wanneer hij iets slechts (Imagine Dragons, Rock Werchter 2017) gezien heeft – “Hoor het kraken van honderden tienermeisjesharten” - of wanneer hij de loftrompet aanblaast over Whitney: “Een uur Whitney, dat zijn zestig minuten bij de plaatselijke poelier gekocht kippenvel”.

 

Binnenskamers zwaai ik met lof voor de jonge garde (ja), (jp) en (ah).

 

Het oog wil ook wat

 

Zwaar getwijfeld tussen de clip van Migos voor T-shirt en de clip van Young Thug voor Wyclef Jean. Migos omdat de clip mij terug neemt naar mijn kinderjaren, toen Wu-Tang Gravel Pit – ook al een clip met hippe holbewoners – uitbracht. En de clip van Young Thug omdat de rapper zelf het blijkbaar niet nodig vond om op te dagen tijdens de opnames. Dus trok regisseur Ryan Staake er maar zijn plan mee, met dit geniale clipje tot gevolg:

 

 

 

De obligatoire voorspelling

 

Ik heb opgevangen dat Muziekclub De Zwerver de nu al uitstekende reputatie nog meer in de verf zal zetten met een nieuw project: Narrow Seas. Opkomende, Britse bands die op regelmatige basis aan wal komen aan onze Belgische kust? Dat kan niet anders dan een groot succes worden!

31 december 2017
Joris Roobroeck