Eindejaarslijstje Helsinki

Eindejaar 2017

Onlangs nog stond Helsinki met K's Choice in een volle AB. Of 2018 hun jaar wordt, moeten we nog afwachten, maar nu blikt Thomas Vanelslander (ook ex-Gorki, ex-Raymond, ex-Arno) alvast terug op het afgelopen jaar.

Nu al klassiekers

 

1. The Van Jets – Future Primitives

2. Douglas Firs – Hinges Of Luck

 

Subliem, maar vluchtig

 

Ik beluister steeds meer “niet-actuele” platen. Het gaat allemaal zo vlug; er wordt zo gefocust op singles,... Ik hou van het idee van een full plaat. Dit jaar veel naar 'Specter At The Feast' van Black Rebel Motorcycle Club (2013) geluisterd.

 

Het podiumbeest

 

Eindelijk STUFF. eens live gezien, in het kader van het Filmfestival van Gent. Ze speelden eigen interpretaties van stukken van Howard Shore, vooral van films van David Cronenberg. Ik was, doordat ik sowieso al fan was van alle betrokken partijen, vooringenomen positief en dan toch nog van mijn sokken geblazen. Faut le faire! :-)

 

Vergeet de hype

Pete Doherty op Ghent Jazz. Ik ben wel fan van wat dan zogenaamd onder rock-'n-roll valt, het idee dat Grote Creativiteit al eens kan gepaard gaan met Grote Instabiliteit en wat daar allemaal bijkomt, maar behalve een paar heel zeldzame, geniale flashmomenten zag ik op dat optreden toch vooral een kerel die het noorden kwijt was en die misschien toch ook wel erg gestuurd werd door zijn omgeving; die minder artistiek maar misschien wel gewoon in harde kortetermijneuro's denkt.

 

Het oog wil ook wat

 

 

Nooit van DJ Khaled gehoord, maar blijkbaar is die plaat dit jaar uitgekomen en capteert voor mij ook de huidige tendens van het snelle succes. Nieuwe artiesten en/of groepen met succes hebben vaak een veel korter parcours afgelegd dan hun voorgangers. Van jongs af aan in de jacuzzi met de champagne! Maar is het dan niet moeilijker om te bevestigen? Beetje vreemd en met een zweem van eendagsvlieg allemaal. Maar ach, laat iedereen zich maar amuseren! Go go go!

 

Wat brengt 2018?

 

De full van Helsinki is eindelijk af. We hebben er wat meer tijd voor genomen dan voorzien, omdat we telkens overtuigd waren dat we nog niet waren waar we wilden uitkomen. Nu dus wel, en daar willen we nu uiteraard heel graag mee naar buiten komen. De titel is 'Give In To The Night'; de precieze releasedatum weten we nog niet. Labels, weet je wel...

 

Als je een bevriende of bewonderde artiest iets mag toewensen voor 2018, wat zou dat dan zijn?

 

Blij dat 't Hof Van Commerce weer naar buiten komt! Drie vierde van Helsinki komt uit West-Vlaanderen en het lijkt misschien vreemd, maar bij de meesten van ons heeft hiphop steeds een belangrijke rol gespeeld. Intussen zijn die gasten ook kameraden. Dus we gaan hen dit jaar zeker ook live checken.

 

22 december 2017
Patrick Van Gestel