Eindejaarslijstje Brett Summers (Soundboxes)

Eindejaar 2017

Voor zijn moeder zal hij altijd Bart Somers blijven, maar als dj wordt hij geboekt als Brett Summers. Ooit stond hij aan de wieg van het bloeiende Indiestyle. Tegenwoordig helpt hij jonge, Belgische bands op weg met zijn boekingskantoor Soundboxes. Dat hij de muzikale wereld van nabij volgt, staat dus buiten kijf. En dan mag je van ons een terugblik werpen op 2017.

Nu al klassiekers

1. Slowdive – ‘Slowdive’

2. Cigarettes After Sex – ‘Cigarettes After Sex’

3. Moon Duo – ‘Occult Architecture Vol. 1’

4. Brutus – ‘Burst’

5. Big Thief – ‘Capacity’

Subliem, maar vluchtig

Dat is heel moeilijk om te zeggen. Laat ons stellen dat ‘Little Fictions’ van Elbow een heel goede plaat is, maar wellicht nooit als hun allergrootste klassieker beschouwd zal worden. Idem voor ‘Sincerely Future Pollution’ van Timber Timbre. Als ik deze platen als vluchtig omschreef, zou ik de waarheid daarentegen toch geweld aandoen.

Het podiumbeest

1. Tamino - Ancienne Belgique

2. Warhaus - De Roma

3. BadBadNotGood – Pukkelpop

4. BRNS - RVX Festival

5. Death Grips – Pukkelpop

6. Whispering Sons – NEST

7. STUFF. – Pukkelpop

8. Low Land Home - RVX Festival

9. Johnny Flynn - Ancienne Belgique

10. Pale Grey - Het Depot

Vergeet de hype

Dat Studio Brussel meer en meer blijft vernauwen tot de muziek die je vroeger voornamelijk in De Maxx hoorde, dat blijf ik jammer vinden. Af en toe beschrijf ik de zender als Studio Calvin, gezien het hoge aantal keren dat Calvin Harris er de revue passeert.

Misschien moet ik me erbij neerleggen dat ik de doelleeftijd van Studio Brussel ruimschoots overschreden heb. Anderzijds kan ik terugblikken op mijn tienerjaren waarin ik het toch steeds fijn vond om hier en daar wat meerwaarde te vinden. Acts als The Stone Roses, The Charlatans, Inspiral Carpets en andere fijne artiesten en bands heb ik eind jaren tachtig en begin jaren negentig ontdekt dankzij Studio Brussel. Met de huidige filosofie van de zender vrees ik dat deze acts gewoon niet meer aan bod zouden komen.

Kritiek op de kritiek

Echt no idea, ik lees nog heel weinig recensies. Ik volg de concertkalenders, de Belgische releases, de aanbevelingen van Spotify en YouTube, en een aantal artiesten van wie ik bij dezelfde kanalen automatisch meldingen krijg als ze wat nieuws releasen. Daarmee zitten mijn muzikale dagen al aardig vol. Daarnaast vind ik muziek iets heel persoonijks en voel ik niet de behoefte om wat ik goed vind te toetsen aan de meningen van recensenten. Klinkt gek, dat weet ik, uit de mond van iemand die zeven jaar aan het hoofd stond van een muziekwebsite die elke dag wel één of andere recensie publiceert.

Wat ik wel veel en graag lees zijn de eindejaarslijstjes. Zij helpen me vaak nog om de parels op het spoor te komen die tijdens het jaar om één of andere reden toch aan mijn aandacht wisten te ontsnappen.

Het oog wil ook wat

Het grote nadeel van Spotify is dat het artwork helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Hier kan ik dus ook geen zinnig antwoord op geven voor wat platenhoezen betreft. Waar ik visueel wel van genoten heb, zijn de videoclips die de jonge snaken van Danny Blue & The Old Socks hebben gemaakt voor Belgian Venice en King Of The Trashcan

Wat brengt 2018?

Enkele artiesten van ons boekingskantoor Soundboxes hebben grote plannen. Low Land Home en Lagüna zitten bij de geselecteerden voor Humo’s Rock Rally. Zowat al onze acts hebben ook wel een release in het verschiet. En dat varieert van singles over ep’s tot volledige albums.

Waar kijk je naar uit van andere artiesten?

Ik laat me graag verrassen. Elk jaar duiken er wel enkele nieuwe namen op, die op lange termijn kunnen bevestigen. Artiesten van wie het me niet zou verbazen dat ze de fundamenten zullen leggen voor langdurig succes zijn onder meer Soulé, CANNIBALE, Jacob Banks, Sam Fender en Fenne Lily.

Als je een bevriende of bewonderde artiest iets mag toewensen voor 2018, wat zou dat dan zijn?

Ik wens alle artiesten en alle niet-artiesten toe dat ze driehonderdvijfenzestig dagen met een glimlach mogen gaan slapen en met een nog grotere glimlach weer ontwaken.

20 december 2017
Patrick Van Gestel