#EightiesEmo - The Chameleons - Swamp Thing (1986)

#EightiesEmo - The Chameleons - Swamp Thing (1986)

Emotionele terugslingermomenten naar de eighties, waarbij je slechts twee tonen of slagen nodig hebt om met je hoofd en je hart weer in je tienerjaren vol teenage-angst en opwinding te belanden. Een weekje hits met een gedoseerde joie de vivre en een behoorlijk duister ondertoontje, dat in de eighties bon ton was.

Afsluiten doen we deze week met een net-niet-groep met heel wat ,wereldhits die het uiteindelijk dan toch weer niet werden, maar dat wel hadden mogen zijn. Allez jongens en meisjes, alleen al de intro van Swamp Thing is een Crokycup of drie waard.

Van The Chameleons die net als The Sound volledig onterecht niet uit het moeras raakten, maar eigenlijk net zo goed waren als al die andere Echo & The Simple Bunnies. De commerciële doorbraak liet met andere woorden altijd op zich wachten.

Maar de echte fans weten ze nog altijd te vinden. Uit Middleton nabij Manchester en 'Script Of The Bridge' uit 1983 is één van die debuten die tot de verbeelding blijven spreken. Er volgden nog 'What Does Anything Mean? Basically' (1985) en 'Strange Times' (1987), drie must-haves, maar na het overlijden van manager Tony Fletcher kwam er helaas een einde aan The Chameleons, de oerversie.

De herenigde versie bracht na 2000 nog drie platen uit en ging toen opnieuw uit elkaar. Sinds 2009 traden Mark Burgess en John Lever op onder de naam Chameleons Vox, maar drummer Lever overleed na een korte ziekte in 2017. Burgess blijft volharden en tourt rücksichtlos verder.

Op 25 april brengt The Chameleons met 'Edge Sessions (Live From The Edge)' nog een nieuwe live plaat uit.

6 maart 2022
Laurens Leurs