#EightiesEmo - Frida - I Know There’s Something Going On (1982)

#EightiesEmo - Frida - I Know There’s Something Going On (1982)

Emotionele terugslingermomenten naar de eighties, waarbij je slechts twee tonen of slagen nodig hebt om met je hoofd en je hart weer in je tienerjaren vol teenage-angst en opwinding te belanden. Een weekje hits met een gedoseerde joie de vivre en een behoorlijk duister ondertoontje, dat in de eighties bon ton was.

Eén van de grootste post-ABBA-hits is deze van "de rosse" van ABBA, Frida aka Anni-Frid Lyngstad in een productie van Phil Collins, die het handelsmerk van dat moment - donderende drums - prominent mee in lijn zet.

Opgenomen in de befaamde Polar Studios van ABBA in Stockholm. Geschreven door nog een andere proglegende Russ Ballard van Argent, die een donker, paranoianummer presenteert, ver van het zeemzoete ABBA. Het slaat deftig aan op de popradio en op de dansvloer. Donkerder en intenser dan Knowing Me, Knowing You, waarop het eigenlijk een soort van vervolgverhaal is. Het zou bij deze ene hit blijven.

Het bizarre verhaal van Frida is dat ze op 15 november 1945 in het Noorse Bjorkaen wordt geboren uit een relatie van Synni Lyngstad en de Duitse soldaat Alfred Haase in het kader van het beruchte Lebensbornprogramma, dat erin bestond om een zuiver, Arisch ras te scheppen in overeenstemming met nationaalsocialistische rassen- en gezondheidsideologie. Om deze ellende te ontvluchten zal haar grootmoeder in 1947 met de kleindochter naar Zweden verhuizen. De moeder volgt maar overlijdt nog datzelfde jaar aan nierfalen en Frida wordt opgevoed door de grootmoeder.

5 maart 2022
Laurens Leurs