#EightiesEmo - Duran Duran - Save A Prayer (1982)

#EightiesEmo - Duran Duran - Save A Prayer (1982)

Emotionele terugslingermomenten naar de eighties, waarbij je slechts twee tonen of slagen nodig hebt om met je hoofd en je hart weer in je tienerjaren vol teenage-angst en opwinding te belanden. Een weekje hits met een gedoseerde joie de vivre en een behoorlijk duister ondertoontje, dat in de eighties bon ton was.

Save A Prayer ging een beetje tegen de keer in van de andere funky hipsterwave van de Durannies en was een een licht slepende, melancholische ballad, die zanger Simon Le Bon schreef terwijl ze op tour waren, over een toevallige ontmoeting tussen twee personen die uitmondt in een eenmalige stoeipartij. "Realistic, and not romantic", zou Le Bon zeggen, die ook nog verraadtde dat structuur van het refrein losjes gebaseerd is op If You Could Read My Mind van singer-songwriter Gordon Lightfoot.

Op hun beurt zou Duran Duran ook Arctic Monkeys inspireren tot leentje-buur. Want Teddy Picker uit 2007 leent de frase: "I don't want your prayer / save it for the morning after." Die hadden dat ook al geflikt op debuutsingle I Bet You Look Good On The Dancefloor, waarin ze Duran-song Rio parafraseerden: "Your name isn't Rio / but I don't care for sand". Arctics frontman Alex Turner vertelde op radio XFM dat hij weinig parate kennis van Duran Duran had en dat hij ze enkel kende van een concert-dvd die hij bezat. Dus hij vermoedde dat het ergens diep in zijn onderbewustzijn ook geworteld moet hebben.

Het nummer kreeg nog een tweede leven toen Eagles Of Death Metal het bij wijze van eresaluut uitbrachten na de terroristische aanslag tijdens hun concert in Le Bataclan, waarbij honderdachttien mensen het leven lieten. Duran Duran stond de rechten hiervoor af aan een liefdadigheidsinstelling.

Tijdens de opnames van de videoclip viel gitarist Andy Taylor in een put, die dienst deed als toiletput voor de olifanten, en eindigde hij in het hospitaal met dysenterie. In zijn biografie 'Wild Boy' zegt hij daarover: "I suppose there's a lesson there somewhere: if you smoke dope and drink Jack Daniel's in the tropical heat, don't fall into a lagoon full of elephant's urine." Je zou van minder pissig worden.

1 maart 2022
Laurens Leurs