#EénPlaatMaar - Young Marble Giants - Wurlitzer Jukebox(1980)

#EénPlaatMaar - Young Marble Giants - Wurlitzer Jukebox(1980)

Sommige carrières in de rock-‘n-roll zijn een kort leven beschoren, maar soms moet het ook niet meer zijn. Eén plaat die alles omverkegelt, vervolgens ook de groep uit elkaar doet spatten en dan hopla aan de kant to never return no more. Tot nu dan.

Heel zelden is er meer gedaan met een stem, een gitaar, een bas en een ritmebox dan op 'Colossal Youth'. In volle punk en wave kwam deze minimalistische parel aan de oppervlakte. Een heldere, sprankelende brok die perfect in elkaar past, geen noot te veel, Spartaans strak met die meisjesachtige Engelsheid van zangeres Alison Statton.

Kurt Cobain was er ook dol op en liet geen gelegenheid schieten om te orakelen over het wonder van 'Colossal Youth'. Trefzekere bassen van Philip Moxham en de nerveuze ritmegitaar van Stuart Moxham die stiltes durven laten vallen, maar vooral elkaar heerlijk aanjagen. Niets klinkt zoals Young Marble Giants.

En dat moeten zij ook aangevoeld hebben, want het bleef bij die ene, perfecte plaat. Statton ging aan de slag als chiropractor en doet dat vandaag nog, al deed ze ook nog één plaat met Weekend in 1981 (alweer één plaat), maar heel af en toe wordt Young Marble Giants op vraag van de groten uit de kast gehaald. Bijvoorbeeld toen David Byrne het het Meltdown festival mocht waarnemen als curator.

20 september 2022
Laurens Leurs