#EénPlaatMaar - The Modern Lovers - She Cracked (1976)

#EénPlaatMaar - The Modern Lovers - She Cracked (1976)

Sommige carrières in de rock-‘n-roll zijn een kort leven beschoren, maar soms moet het ook niet meer zijn. Eén plaat die alles omverkegelt, vervolgens ook de groep uit elkaar doet spatten en dan hopla aan de kant to never return.

Gelanceerd in 1976 als een protopunkplaat, maar het werkstuk was al veel vroeger opgenomen, in 1973 om precies te zijn. Toen als demo’s onder de kundige leiding van John Cale, maar de tijd was er toen blijkbaar nog niet rijp voor en de minimalistische punkrockliedjes kregen pas in 1976 het maximale effect.

Onwaarschijnlijk simpele, maar zeer doortastende teenage-angst gezongen, door de frele, nerdy Jonathan Ritchman en kompanen. David Robinson op drums (later ook nog in The Pop en The Cars), Jerry Harrison op gitaar (later in Talking Heads, yep, die Jerry Harrison) en Greg Keranan op bas (later in the Rubinoos).

Geweldige plaat, slechts enkele akkoorden, maar des te meer zeggenschap en effect, edgy en snel. Op het moment dat de plaat in 1976 menigeen verbaasde, waren de verschillende groepsleden al op weg naar faam en fortuin en het is dus bij deze ene, echte Modern Lovers-plaat gebleven. Maar als u op zoek bent naar leuke verhalen over meisjes, radio’s, fastfood en voorstedelijk ongein, dan is dit uw plaat.

 

25 september 2022
Laurens Leurs